Nyheter

Migrationsverket JO-anmäls efter champagnefirande

NYHETER

Henrik von Sydow, m: ”Myndighetsbeslut får inte grundas på personligt ogillande”

Den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow JO-anmälde på onsdagen Migrationsverket efter avslöjandet om att anställda på verket firat avvisningen av en asylsökande familj med champagne.

"Myndighetsbeslut måste fattas mot bakgrund av opartiska och objektiva överväganden och får inte ens misstänkas präglas av personligt tycke eller grundas på personligt ogillande från statliga tjänstemän", säger Henrik von Sydow i ett pressmeddelande.

Henrik von Sydow vill att justitieombudsmannen (JO) ska granska om Migrationsverket levt upp till författningens krav på en rättssäker prövning i ärendet med den avvisade asylsökande familjen.

Arga mejl

Det var i november förra året som en beslutsfattare på Migrationsverket i Solna via ett mejl bjöd in personalen till en champagneskål för att fira avvisandet av en asylsökande familj. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har liknande firanden skett flera gånger, något som förnekas av Migrationsverkets generaldirektör.

Firandet i Migrationsverkets lokaler i Solna fördöms av företrädare för alla riksdagspartier och miljöpartiet kräver att Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik avgår.

Både migrationsminister Barbro Holmberg och Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik har tagit emot många arga mejl och telefonsamtal de senaste dagarna.

- Folk är upprörda över det som hänt och tycker att det vittnar om en människosyn och ett förhållningssätt som inte anstår tjänstemän inom offentlig förvaltning. Firandet har också väckt starka reaktioner internt på Migrationsverket. Många anställda känner irritation och förstämning över hur kollegorna i Solna har agerat, säger Christer Lyck, Janna Valiks pressekreterare.

Vill ha extramöte

Riksdagsmannen Tobias Billström (m), som sitter i verkets styrelse, begärde på onsdagen ett extra styrelsemöte direkt efter jul- och nyårshelgen. Ordinarie styrelsemöte ska annars hållas först i mars.

- Uppgifterna som kommit fram den senaste tiden tyder på en problematik som styrelsen måste få en överblick över. Inte bara över vad som hänt, utan också över det arbete som görs för att komma tillrätta med det, säger Billström till TT.

Lina Nydahl/TT

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter