Ghetto utan bling-bling

NYHETER

Gullig & god kvarterskrog - men utan stöd från "hooden"

1 av 3 | Foto: HEM PÅ HÖGBERG Ghetto på Högbergsgatan är en ambitiös kvarterskrog med gullig service och god mat.

Ghetto är en kvarterskrog med ambitioner.

Frågan är bara hur intresserade folk i kvarteret är?

Ett ghetto är ju från början en sorglig sak. Men på senare år, med all ghetto-fabulousness, så har ordet fått en lite annan klang. Vi väntar oss alltså bling-bling och musik gjord att bootydansa till.

I stället hittar vi en ambitiös, men rätt öde kvarterskrog. Stilen är lagom lyxig med matchat missmatchade möbler. Menyn är kort - fyra förrätter, sex varmrätter, fyra efterrätter. Ingen risk för beslutsångest alltså.

Man bjuder alltid på en liten amuse, ett tecken på att ambitionsnivån är lite högre än standard. Brödkorgen med varma bullar skvallrar om samma sak.

Starta med soppan

Att starta med gulbetssoppan är en god idé. Men ät inte upp allt för den är rätt mäktig och stor för att vara förrätt. De halstrade pilgrimsmusslorna är också fina och spänstiga i konsistensen.

Bland varmrätterna är tallriken med lammlägg en liten hit. Väldigt mjäll, smälter i munnen, men bulguren som serveras till är aningen smakfattig.

Sparrisrisotton är ljuvligt krämig, och gör en stört- mätt.

Till efterrätt kan pannacottan med rabarber rekommenderas. Serveras i en gullig liten syltburk.

Förvirrad service

Det mesta på Ghetto är gott. Men nästan inget är sensationellt. Klassisk kvarterskrog alltså. Man får bara hoppas att kvartersinvånarna förstår det och stödgår lite oftare.

Här serveras bara två viner på glas, ett rött och ett vitt, vilket kan tyckas lite väl snålt. Men båda är goda och funkar till det mesta.

Servicen är lite förvirrad, men hemskt gullig och omtänksam. Så de små bristerna förlåter man gärna. Och om nåt glömts bort och dröjt lite grand, så knusslas det inte med plåster på såren.

På den sjunde dagen serveras här söndagsmiddag - kalvstek med potatis och gräddsås. Perfekt för den som har långt till mormor eller farmor. Eller som kanske inte har någon alls.

Matombudsmannen