Ny ledare för al-Qaida i Irak

NYHETER

Bagdad

Terrornätverket al-Qaida har fått en ny ledare i Irak, meddelar en islamistisk hemsida.

Vid räden mot terrorledaren Abu Musab al-Zarqawis gömställe hittades dokument som tyder på att han planerade att trappa upp striderna mellan shia- och sunnimuslimer. Men utvecklingen efter hans död kan gå åt rakt motsatt håll.

Obduktionen av al-Zarqawi visar att han dog i sviterna efter chockvågorna som slet sönder hans lungor. Han levde dock nästan en timme efter det att den första 200-kilosbomben hade träffat hans gömställe i onsdags.

I byggnaden har dokument hittats som avslöjar att han ville ha ett krig mellan shia- och sunnimuslimer i länderna vid Persiska viken. Men han ville även slå split inom shiasamfundet.

Ny ledare

Hans efterträdare är nu utsedd, meddelar en islamistisk hemsida där al-Qaida normalt brukar publicera sig. Han heter Abu Hamza al-Muhajir. Ett rådslag - en shura - har enhälligt utsett honom enligt meddelandet.

Han beskrivs som en erfaren gudskrigare och en kunnig skriftlärd. Det framgår inte vilken nationalitet han har men ordet muhajir betyder invandrare på arabiska, skriver AFP.

Efter al-Zarqawis död hotade terrornätverket att trappa upp striderna i Irak.

Iraks säkerhetsrådgivare Muwaffaq al-Rubaie sade till nyhetskanalen CNN att man hittade en mängd värdefullt underrättelsematerial i huset där al-Zarqawi gömde sig.

- Vi hittade dagböcker och telefonnummer. Vi hittade datorer, och i dem en mängd information, sade han.

Informationen har kunnat användas av irakiska armén för attacker mot olika terrorgrupper de senaste dagarna.

USA:s president George W Bush sade, efter att han samlat sina närmaste rådgivare på Camp David för tvådagarssamtal om hur USA ska fortsätta kriget i Irak, att även efterträdaren al-Muhajir kommer att vara på USA:s förteckning över personer att ställa inför rätta.

Mot försoning

Tvärtemot vad al-Zarqawi drömde om kan Irak vara på väg mot nationell försoning efter hans död. Under ledning av Arabförbundets generalsekreterare, algeriern Ahmed Ben Hilli, har en kommission bestående av företrädare för de politiska partierna tillsatts för att förbereda en försoningskonferens i augusti.

Den nye premiärministern Nuri al-Maliki sägs överväga att bjuda in representanter för motståndsgrupperna till konferensen.

Samtidigt fortsatte våldet i Irak. Minst 34 människor dog i olika attacker runt om i Irak på måndagen. I den värsta attacken dödades minst 10 och 25 skadades av en sprängladdning vid en marknad i västra Bagdad, uppgav polisen. Bombdådet inträffade i stadsdelen al-Mansur, där många ambassader är belägna.

TT-Reuters