I dag kan Spaniens apor få mänskliga rättigheter

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik lag väntas bli verklighet idag

I dag är en viktig dag för Spaniens alla chimpanser, gorillor och orangutanger. Om regeringspartiets förslag går igenom kommer de att tilldelas vissa mänskliga rättigheter och flyttas från djurparkerna. Det kommer också bli förbjudet att använda dem i djurförsök.

Foto: AP
Stopp för det här i Spanien Det ska bli förbjudet att hålla människapor i djurparker och att använda dem i djurförsök, vill spanska regeringen.

Spaniens parlament väntas på onsdagen rösta igenom ett lagförslag som ger orangutanger, schimpanser och gorillor rätt till liv och frihet. Det är första gången djur ges den typen av rättigheter.

Går lagen igenom kommer människoaporna att ges rätt till liv, frihet och att slippa tortyr, skriver spanska El Mundo.

Lagen skulle innebära att ägandebegreppet när det gäller människoapor försvinner. Ingen ska längre kunna äga en apa. I stället ska de placeras under statligt förmyndarskap liknande de som är svårt handikappade eller ligger i koma, säger parlamentsledamoten Fransisco Garrido, som ligger bakom förslaget.

Förbjudet att använda apor i djurförsök

De människoapor som i dag bor på djurpark kommer i framtiden flyttas till statliga fristäder, och om möjligt flyttas tillbaka sin naturliga miljö.

Det skall också bli kriminellt att behandla människoapor illa eller döda dem, förutom i självförsvar eller om det av medicinska skäl är nödvändigt.

Att använda människoapor i djurförsök skall också bli förbjudet.

Lagförslaget har orsakat stor uppståndelse i Spanien och stött på kritik. Ärkebiskopen av Pamplona och Tudela, Fernando Sebastian tycker förslaget är löjligt och horribelt.

- Vi ger inte mänskliga rättigheter till vissa människor, som till exempel ofödda barn, men vi ska ge det till apor, säger han till El Mundo.

Anna Lindström

Publicerad: