BBC intervjuade fel person

1 av 3
Oj, Guy Kewney – det är ju inte jag!
NYHETER

Ekonomstuderanden Guy Goma från Kongo visste inte vad han skulle tro när han drogs in i tv-studion och intervjuades i direktsändning om nedladdning av musik.

BBC:s nyhetskanal News 24 hade tagit fel på honom och en IT-expert.

Journalisten Guy Kewney hade ombetts komma till BBC-studion för att tala om domslutet i tvisten mellan The Beatles skivbolag Apple och datorföretaget Apple, vars succéartade intåg i musikbranschen med nedladdningstjänsten iTunes upprört skivbolaget.

Men medan Kewney väntade på att delta i programmet dök Guy Goma upp i rutan istället.

Försågs med mikrofon

Guy Goma hade väntat vid receptionen i tv-huset för en anställningsintervju när en studiovärd frågade efter Guy Kewney. Guy Goma ombads följa med in i studion. Där försågs han med mikrofon på kragen och tog plats i studion.

För ett ögonblick såg Goma skräckslagen ut när han presenterades som Guy Kewney, och inledde med att säga hur förvånad han var att de bett just honom vara med i programmet. Men han fann sig snabbt och svarade artigt efter bästa förmåga på intervjuarens frågor om Apple och nedladdning av musik från nätet.

Bad om ursäkt

BBC erkände på lördagen att fel person intervjuats och bad om ursäkt.

Den riktige Guy Kewney har kommenterat historien på sin sajt newswireless.net. Han återberättar historien med ett snett leende, men poängterar att BBC skadat hans rykte genom att låta en okunnig man uttala sig i hans namn.

”Men skulle en journalist stämma BBC och riskera att bli svartlistad? Självfallet inte!”

Daniel Wiklander