Bagaget kom fram - men inte hunden

NYHETER

Skickades iväg med nytt flyg

Då Ånje Nilsen hämtade bagaget i Tromsö fattades det bara en sak. Hunden hans.

Den hade SAS Braathens skickat vidare med ett nytt flyg till Alta.

I går kväll reste Ånje Nilsen med sin fru från Kristiansand med två hundburar. En bur med två valpar och en med fyra år gamla Votan.

-Frugan och jag checkade in som vanligt och lämnade burarna. Men när vi var framme i Tromsö fick vi bara ut en bur, säger Nilsen till dagbladet.no.

Han berättar att han strax efter upptäckten frågade personalen var buren var, men det var det ingen som visste.

-Efter en stund fick vi veta att SAS hade sänt hunden vidare. Till Alta. Det är 40 mil bara det, säger Nilsen.

Han understryker att han har full förståelse för att folk kan göra fel. Hade det varit en resväska hade det inte gjort något.

-Men detta är min hund. Ett levande djur, ingen väska. Det minsta jag hade förväntat mig var att SAS skulle hjälpa mig att få hunden min tillbaka till Tromsö på en gång. Med det enda de ville hjälpa mig med var att skicka tillbaka honom med ett flyg på tordags förmiddagen.

Nilsen ville inte låta hunden vänta hela natten och satte sig själv i bilen och körde de 40 milen upp till Alta.

Efter 6-7 timmar i bilen så var han åter med hunden. Nilsen vill nu kräva ersättning av SAS Braathens.

-Jag kollade med ett taxibolag, de ville ha 8000 kronor för en sådan tur. Då menar jag att SAS ska betala detsamma till mig eftersom de inte ville tå för en liknande trasport åt mig i går kväll.

-Detta är sådant som inte ska ske. Det är helt klart vårt fel och vi beklagar. Det som hänt är att det som lastade av flyget i Tromsö läste fel på fraktchemat från Oslo. Därmed blev inte hunden avlastad i Tromsö och blev kvar på planet till Alta, säger Stein Olav Pedersen, flygplatschef i Tromsö till dagbladet.no.

Han understryker att hunden blev väl omhändertagen.

-Första befallning i liknande situationer är att se till att hunden har det bra. Våra anställda i Alta tog väl hand om hunden medan den var hos dem. Så hunden ska inte ha lidit av något obehag, säger Pedersen.

Tobias Ivarsson