Nyheter

Ett riktigt hundgöra

NYHETER

Gottrörapiloten får nya passagerare

MALMÖ

Hjälten från Gottröra räddar numera herrelösa hundar.

Förre SAS-piloten Stefan Rasmussen är i Grekland för att ta hem hundarna till Danmark.

bullar upp Stefan Rasmussen packar bilen full med 800 kilo hundmat för färden mot Grekland, där han ska hämta herrelösa hundar.
bullar upp Stefan Rasmussen packar bilen full med 800 kilo hundmat för färden mot Grekland, där han ska hämta herrelösa hundar.

Han blev känd över hela världen när han, den 27 december 1991, lyckades nödlanda ett SAS-plan med 123 passagerare i Gottröra norr om Stockholm.

Numera flyger han inte alls. Sedan fem år är han politiker för de konservative i Danmark.

Han är en stor djurvän, men det är första gången han ger sig ut på en missionsresa genom hela Europa för att rädda några av de ökända grekiska gatuhundarna.

Ingen plats

– Det var min gode vän veterinären Ove Jespersen som bad mig följa med och eftersom jag inte hade något annat för mig tyckte jag det lät intressant.

Bakom aktionen för att ge de tolv herrelösa hundarna ett nytt hem står organisationen Danish friends of animals, DAFS. De har tidigare tagit hundar till Danmark via flyg, men nu har SAS och My Travel sagt stopp med hänvisning till att de inte har tillräckligt med plats.

På My Travel tycker man att DAFS går för långt i hundvänligheten.

– Vi kan inte frälsa alla hundar, säger informationschefen Torben Andersen.

Det är därför Stefan Rasmussen kommit in i bilden. Han och Ove Jespersen har hyrt en minibuss, packat den full med 800 kg hundfoder och tagit bort bakrutan och gummilister för att få bättre genomluftning.

Stora som små

I söndags gav de sig i väg på den 5 150 kilometer långa expeditionen. När Aftonbladet pratade med Stefan Rasmussen var de på färjan till ön Skiathos där de tolv hundarna ska hämtas.

– Det är både små och stora hundar. Och riktiga gatukorsningar, säger han med ett skratt.

Alla överlevde flygplanskraschen

Per-Ola Ohlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter