Nyheter

Billström skickade hemligt brev till Persson

NYHETER

Vädjade om hjälp mot partifalangen som vill störta henne

Aftonbladet kan i dag avslöja ett hemligt brev till statsminister Göran Persson.

Det är skrivet av Stockholms finansborgarråd Annika Billström och blottar en falang inom socialdemokraterna som helst såg att det egna partiet skulle förlora valet.

Då skulle vägen till att ta över makten i partiet i Stockholm ligga vidöppen.

Det sensationella brevet vittnar om ett parti i kris och djupaste splittring.

I dag fortsätter Peter Kadhammars granskning av personkopplingarna i socialdemokratin.

En dryg månad efter valet 2002 skickade Annika Billström ett elva sidor långt brev till statsminister Göran Persson. Det var märkt "hemligt" i fet stil högst upp.

Billström skrev att det fanns en hemlig falang inom Stockholms arbetarekommun som motarbetade henne, och som helst hade sett att socialdemokraterna förlorade valet. Då hade vägen varit öppen för dem att störta Billström, ta över hela makten i partiet i Stockholm, och i förlängningen över partiet i hela landet.

De ledande i den gruppen var arbetarekommunens sekreterare Dag Larsson (han hade blivit landstingsråd efter valet), riksdagsmannen Anders Ygeman, dennes hustru Elisabeth Brandt Ygeman och Maria Bosdotter, ordförande för Handels avdelning 20 i Stockholm.

Billström namngav fler personer.

Brevet är sensationellt därför att det vittnar om ett parti i djupaste splittring. Det är också sensationellt därför att det inte går att utläsa vad splittringen egentligen gäller, mer än att den hemliga falangen skulle betrakta sig som "vänster" och Billström som "höger".

Under ett valår samlar ett normalt parti alla krafter för att göra så bra som möjligt ifrån sig. Men Billström skriver om ständiga bråk, månadslånga strider om struntsaker och rena sabotage.

I februari 2002 ville Billström skriva en bok om sig själv för att profilera sig inför valet. Hon var trots allt socialdemokraternas kandidat till posten som finansborgarråd - borgmästare - i Stockholm.

Styrelsen i arbetarekommunen, där finansminister Bosse Ringholm var ordförande och Dag Larsson sekreterare, bråkade i tre (!) månader innan den slutligen gav Billström klartecken att låta spökskriva och ge ut boken. (Den fick titeln "Mitt Stockholm - tankar om en stad för alla".)

Billström klagar i brevet på att arbetarekommunen inte bokade in henne på några arbetsplatsmöten, en traditionell arena för socialdemokratiska politiker. Hon ville ut och prata och möta folket - men fick inte!

Hon ville verka i den anda som Olof Palme en gång fångade i ett klassiskt tal: Vi ses i byggfuttarna, vi ses i omklädningsrummen " Men de enda arbetsplatser hon kom ut på var de kommunala, och där var hon ju så att säga arbetsgivare.

Första maj skulle Göran Persson tala på Norra Bantorget i Stockholm. Billström ville hålla ett kort tal före honom. Det tillät inte förstamajkommittén där Dag Larsson och Elisabeth Brandt Ygeman ingick.

Det enda Billström fick göra var att presentera Persson och överräcka blommor efteråt.

Men det mest fantastiska i brevet är Billströms beskrivning av hur politiken formas. Hon gick i ständig motvind - från sina egna. I den allmänna opinionen låg socialdemokraterna bra till. Ända tills folkpartiet presenterade sitt krav på språktest för alla invandrare.

Då vände allt, skriver Billström.

Och sedan drog moderaterna i gång en jättekampanj med sin främsta kandidat i Stockholm, Kristina Axén-Olin.

Billström hade ingen hjälp från sina egna. Inga affischer, inga möten på arbetsplatserna, ingenting. Hon sammanträdde med sin falang i stadshuset och bestämde sig för, skriver hon, "en närmast desperat motoffensiv".

De försökte hitta på något för att komma i tidningarna. På mindre än en vecka snickrade Billströms grupp ihop ett nytt program. Det fick namnet "99 steg".

Det fina med det programmet var att det innehöll just 99 moment. Hon kunde mata tidningarna med småbitar ända fram till valet, och journalisterna var som gökungar som pep efter mer! mer!

Arbetarekommunen gick med på att trycka programmet i foldrar som skulle spridas till allmänheten, men upplagan blev liten och fick enligt Billströms brev uttryckligen bara delas ut vid valstugorna.

Rent sabotage, skriver Billström till Persson.

Socialdemokraterna vann valet, men som utgångspunkt för valet 2006 är detta bekymmersamt, avslutar Billström brevet till Persson.

Utvecklingen efter brevet borde bekymra Billström ännu mer. Hon krävde till exempel av Bosse Ringholm att aldrig behöva arbeta under samma tak som Dag Larsson.

Sedan kom Dag Larsson som vanligt till kommunfullmäktige, vilket är ett av hans sammanlagt 24 politiska uppdrag ("Jag tycker det är så roligt", säger Larsson när jag ber honom kommentera mängden uppdrag).

-Nu har jag den jäveln i huset i alla fall! sa Billström.

-Jag sa bara att Dag inte skulle bli borgarråd, sa Ringholm.

I stället fick Billström Roger Mogert och Teres Lindberg som borgarråd, två personer som hon heller inte ville ha i stadshuset.

Sedan dess har det varit en oupphörlig dragkamp, ett gnölande och gnällande, och Billström tycker att hon går i klister. Säger hon si säger de så. Säger hon bu säger de bä.

Dag Larsson och Teres Lindberg, å andra sidan, tillhör den falang som klagar över att Billström inte är lyhörd.

Hon lyssnar inte på de vanliga, hederliga ledamöterna i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen.

- Det är hätsk stämning, säger Dag Larsson. Många är missnöjda. Situationen är fullständigt unik ... väldigt dålig stämning ... ilskna tongångar ... man resonerar ej med varandra ... hårda motsättningar...

Äntligen! En socialdemokrat som pratar om motsättningar! Vad gäller saken? Skatten? Privatiseringar? Trängselavgifterna? Kriget i Irak? Antalet papperskorgar i city?

- Jag vet inte exakt vad det handlar om, svarar Larsson.

Det är ett gnöl utan like. Men det är ett gnöl som inte går att fånga, det går inte att säga: Det här och det här handlar det om.

- Det är en ledarskapsfråga, säger Teres Lindberg, som arbetar i samma korridor och som teoretiskt - högst teoretiskt - är Billströms närmaste kollega.

- Partikamraterna i fullmäktigegruppen upplever att de inte blir involverade. De krävde till exempel att få fatta beslut om gatu- och fastighetskontorets organisation. Då hotade Annika att avgå. Då har man inte storheten att respektera demokratiska beslut.

Lindberg har i arbetarekommunens styrelse uppmanat Billström att avgå.

Gnölet kommer från hög som låg. Trettonde maj skrev fem socialdemokratiska kvinnor en debattartikel i Dagens Nyheter. De kritiserade Billström bland annat för den "obegripliga hanteringen" av Karin Jonsson.

En av dem som undertecknade artikeln var Karin Gustafsson, dotter till den socialdemokratiska stadsdirektören Inger Båvner som är god vän med Karin Jonsson.

"Alla konstruktiva förslag på lösningar förkastas av Billström själv som omöjliga", skrev artikelförfattarna också.

Det lustiga var att en av författarna, Ornina Younan, inte haft något med Billström att göra. Younan har varit med i partiet i tre år och är ersättare i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta.

Däremot arbetar Ornina Younans syster bara några steg från Billström i stadshuset, närmare bestämt hos borgarrådet Teres Lindberg.

- Med sådana vänner behöver jag inga fiender, har Billström sagt om kollegerna i stadshuset.

Fotnot: Artikelserien bygger på intervjuer med 40 personer med mycket god insyn i socialdemokratin och stadshuset i Stockholm.

Billströms fiender - i de egna leden

Dag Larsson, landstingsråd och ledamot i kommun.
Dag Larsson, landstingsråd och ledamot i kommun.
Anders Ygeman, riksdagsledamot för socialdemokraterna.
Elisabeth Brandt Ygeman, ledamot i kommunfullmäktige.
Maria Bosdotter, ordförande för Handels avd 20 i Stockholm.
Teres Lindberg, borgarråd, uppmanade Billström att avgå.
Roger Mogert, utsågs till borgarråd - mot Billströms vilja.

Läs tidigare artiklar

Peter Kadhammar

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter