Nyheter

Magnus och Brasse: Vackraste orden? Norrsken och korv!

NYHETER

Få har fått oss att skratta så mycket. Få har lärt så många barn att läsa.

Vi pratar om krogshowerna, om filmerna med Lasse Hallström, om ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, och om det allra senaste de gjorde, ”Grottmannen” (Brasse) och ”Chinarevyn” (Magnus).

Och i höst ställer de sig på samma scen igen i pjäsen ”Muntergökarna”.

Namn: Magnus Härenstam Ålder: 64 år. Yrke: Skådespelare och komiker. Familj: Barnen Tomas, 26, och Smulan, 32. Bor: Östermalm i Stockholm.   Namn: Brasse Brännström Ålder: 60 år. Yrke: Skådespelare och komiker. Familj: Singel. Bor: Lilla Essingen i Stockaholm.
Namn: Magnus Härenstam Ålder: 64 år. Yrke: Skådespelare och komiker. Familj: Barnen Tomas, 26, och Smulan, 32. Bor: Östermalm i Stockholm.   Namn: Brasse Brännström Ålder: 60 år. Yrke: Skådespelare och komiker. Familj: Singel. Bor: Lilla Essingen i Stockaholm.

Vi i Sverige älskar er, hur hanterar ni att vara så populära?

Magnus: – Jag njuter av det. När jag går på restaurang får jag alltid fönsterbordet... Men jag känner också att jag måste ställa upp på allt. Svara på all beundrarpost. Stanna upp när gumman på Ica vill prata. Ställa upp för alla de barn som gör enskilda arbeten i svenska och alltid ska intervjua en kändis. Annars har jag inte rätt till fönsterbordet.

Brasse: – Jag handskas med det som jag handskas med komplimanger över huvud taget. Det är rimligt att bli glad och säga tack.

Hur svenska känner ni er?

B: – Det har inte med nationalism att göra, men jag jobbar med svenska språket, det är mitt arbetsredskap. Hade jag varit rörmokare hade jag lika gärna kunnat bo på Island eller i Norge.

M: – Det håller jag med om.

Är ni alltid stolta över att vara svenska?

B: – Sverige har ju genom historien klantat till sig mellan varven och skrivs det till exempel fånigheter om Norge och man ska åka dit dan efter är det lite jobbigt att försöka se ut som en tysk. Men i stort sett är det inte ett så dumt land att vara i.

Vad är det bästa med Sverige?

B: – Surströmming.

M: – Då kontrar jag med kräftor.

B: – När man bor i Sverige får man göra det bästa av det och Sverige är ett land där det går att göra ganska bra av det. I en del länder kan man inte göra det bra för sig hur man än bär sig åt.

Sämsta?

M: – En viss självgodhet, men den börjar hinna i fatt oss. Vi har hamnat på vår plats i världssamfundet, där vi egentligen hör hemma, efter att den svenska modellen visat sig vara rätt ihålig.

B: – Vi hade större täckning för självgodheten tidigare. Vi börjar inse vår mindre betydelse.

Vilka är era smultronställen i Sverige?

M: – Stockholm. På alla möjliga sätt. Stan i sig själv, skärgården? Alla möjligheter som finns. Jag är oerhört förtjust i det.

B: – Jag kan skriva under på det. Stockholm är stället.

Vad tycker ni är ”typiskt svenskt”?

B: –?Det är bara att läsa tidningarna: Nisse Karlsson, 43, Beda Johansson, 62. Åldersfixeringen.

M: – Det här jävla oskicket att man ska ta av sig skorna när man går in hos folk. Behåll skorna på för fan.

Vad får er att längta bort från Sverige?

M: – Oktober och november. Det snackas mycket om våra fyra årstider. Men när de inte blir distinkta. När det bara är världens längsta oktober.

B: – Jag känner mindre och mindre lust att resa bort. Jag har spenderat de senaste fem åren på hotell på grund av jobbet. När jag längtar så längtar jag hem till mitt hem.

Säg ett ord på svenska som ni tycker är riktigt vackert.

B: – Smultronställe. Det är poetiskt och väcker associationer till kärlek, förälskelse, skog, smultron, sommar, att ligga i en backe och kela...

M: – Norrsken. Ja, och krogen – det är ett fint svenskt ord och en av mina och Brasses bättre grenar.

B: – Jag vill också nämna korv – och Hammarby.

Juryns motivering:

Här är våra favoritsvenskar:

Tore S Börjesson

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter