”Alternativt Nobelpris” för protes till hundar

NYHETER

Greg Miller har sålt 15 000 silikon-testiklar

Gregg Miller belånade huset och använt all sin kredit för att att lansera sin uppfinning - testikelproteser för hundar.

Nu har han vunnit det ”alternativa Nobelpriset” för konstig forskning.

Foto: – Hundarna får tillbaka sitt naturliga utseende och sitt självförtroende, säger Greg Miller.

Det började för tio år sedan när Gregg Miller experimenterade på sin ovetande Rottweiler Max. Nu är hans testikelproteser en blomstrande rörelse och han har fått tillbaka pengarna han lånade med råge. Över 15000 proteser, som han kallar Neuticles, har sålts och silikonimplantaten kommer i olika former, färger och vikter. På Millers hemsida kan man läsa att implantaten tillåter djuren att få tillbaka sitt naturliga utseende och sitt självförtroende, uppger AP.

Delas ut på Harvard

När Miller fick veta att han vunnit "Ig:s Nobelpris" som ges ut av magasinet ”Årskrönika för osannolik forskning”, blev han mycket glad.

– Med tanke på att mina föräldrar tycke att jag var en idiot som barn är detta en stor ära. Jag önskar att de var vid liv för att se det, säger han.

– De flesta forskare, oavsett vad de gör får aldrig någon uppmärksamhet alls, säger Marc Abrahams, redaktör för Årskrönika för osannolik forskning.

Priset instiftades 1991 och ska gå till forskning som ”inte kan eller bör bli återgiven”. Varje år delas priset ut på Harvard-universitetet och varje pristagare får en minut på sig att försöka förklara sin forskning. Under tiden de står och talar får publiken kasta upp pappersflygplan på scenen, uppger AFP.

Priset till karaokens uppfinnare

De senaste fyra åren har Roy Glauber, en fysikprofessor vid Harvad, haft som uppgift att sopa undan flygplanen. I tisdags vann han själv det riktiga Nobelpriset för sin forskning i kvantoptik.

Andra vinnare är bland annat Daisuke Inoue som uppfann Karaoke. Han fick fredspriset 2004 med motiveringen ”Han har gett ett helt nytt sätt för människor att lära sig tolerera varandra”

Therese Holmberg