Likgiltiga inför bilden av den döde Bobby

NYHETER

Aftonbladet.se:s reporter på plats rapporterar från rättegången

Mamman och styvpappan visade inga känslor i rätten.

Åklagare Erik Handmark visade ett fotografi av den döde Bobby och sa:

– Bobby blev bara tio år.

Pojkens mamma och styvpappa tittade på bilden – men visade inga känslor, berättar aftonbladet.se:s reporter på plats.

Rättegången mot tioårige Bobbys mamma och styvpappa inleddes på tisdagen.

Åklagaren presenterade sin sakframställan, och visade en mängd fotografier från området där Bobby tillbringade sina sista dagar.

– Det var bilder från hönshuset där han ska ha sovit flera nätter – trots att han var fågelrädd – och även inifrån huset, på Bobbys rum bland annat, berättar aftonbladet.se:s reporter på plats.

Uttryckslösa

Både mamman och styvpappan verkade intresserade när åklagaren presenterade bilderna för rätten. Några känsloyttringar visade dock ingen av dem någon gång under hela dagen - båda såg helt uttryckslösa ut.

Precis före lunchuppehållet visade åklagaren Erik Handmark med hjälp av projektor upp ett fotografi av Bobbys skadade kropp som den såg ut före obduktionen.

– Bobby blev bara tio år, sa åklagaren konstaterande.

Styvpappan och mamman tittade båda på bilden under flera sekunder. Därefter böjde sig Bobbys mamma framåt och började anteckna i ett block på bordet.

Mot slutet på rättegångsdagen visades också en film från polisens dykningar i Lovsjön. De otäcka bilderna på Bobbys inlindade kropp på sjöns botten och dykarens tunga andhämtning var nästan spöklika. Mamman tittade fokuserat och uppmärksamt på filmen. Hans styvpappa bläddrade däremot oupphörligen i sina papper och tittade inte upp en enda gång förrän filmen var slut.

Hotsituation

Mamman, som ska förhöras imorgon, har begärt att få bli hörd utan sin sambo närvarande.

– Det kommer vi självklart att motsätta oss. Det ligger ju helt i hennes intresse, säger styvpappans försvarsadvokat Per Oehme till aftonbladet.se.

Mamman hävdar genom sin advokat att hon visserligen deltagit i misshandeln av Bobby - men att hon handlat på styvpappans order, och befunnit sig i en hotsituation.

Styvpappan påstår att det är mamman som misshandlat Bobby. Och många av de övergrepp som mamman påstår att han utsatt pojken för är rena fantasier från hennes sida, hävdar mannen.

Skyddas av polis

Det finns i nuläget ingen hotbild mot någon av de åtalade. Men polisen var ändå på plats när rättegången började.

– Det här har ju väckt mycket känslor. Vi finns på plats eftersom det är bättre att vara förberedd än att bli överraskad om något skulle hända, säger Mats Antonsson vid polisen i Jönköping till aftonbladet.se.

Bobbys föräldrar misstänks för mord, alternativt grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Läs mer:

Bobby-rättegången – dag för dag

Mia Carron, Simone Söderhjelm