Upplopp i Stockholm på första maj

NYHETER

Massgripanden när gatufest spårade ur

Foto: fredrik persson/Scanpix
Hundratals ungdomar samlades vid Odenplan för vidare marsch mot Sergels Torg för en gatufest.

130 personer greps för våldsamt upplopp i samband med en urspårad gatufest i Stockholm på söndagen.

Uppskattningsvis 900 personer, företrädesvis ungdomar, hade samlats på Odenplan för att marschera mot Sergels torg under parollen Reclaim the city, men gatufesten spårade ur när mobben nådde Sergelgatan. Där krossades flera skyltfönster och det förekom skadegörelse.

– Människorna delade upp sig i olika grupperingare och försökte göra det svårt för polisen, säger Stockholmspolisens talesman Björn Engström till aftonbladet.se.

Stenkastning

Polisen kunde dock ringa in bråkmakarna och hade vid 18.40-tiden på kvällen gripit 130 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Ytterligare två är gripna för stenkastning, en för våld mot tjänsteman, en för brott mot knivlagen och fem personer för skadegörelse.

På söndagskvällen har polisen samlat hundratals av demonstranterna vid Sergels torg. Något tillstånd för demonstrationen finns inte.

Våld mot tjänsteman

Tidigare på dagen greps en person i samband med Anarkisternas demonstrationståg för brott mot maskeringsförbudet. En person som deltog i Syndikalisternas demonstrationståg greps för våld mot tjänsteman. Han sparkade en polis i skrevet, slog en planka i huvudet på en annan och spottade en tredje i ansiktet.

Robert Triches