Stoppar barn från förskolan som inte är vaccinerade

avClaes Olsson, Malin Wigen

Förskolechefen Helle Soos kräver att barnen ska vara vaccinerade på hennes förskolor – annars får föräldrarna se sig om efter en annan förskola, skriver norska VG:s magasin Familjeklubben.

– Jag måste skydda barnen, säger hon till Aftonbladet.

Norska Helle Soos är chef för Trollklubbens fyra förskolor i Fredrikstad i Norge. Hon har nyligen tagit beslutet om att ovaccinerade barn inte är välkomna. Det meddelade hon nyligen på ett föräldramöte. Syftet är att skydda barnen som är för unga för att vaccineras, något även VG:s magasin Familjeklubben skrivit om.

– Jag har ansvar över cirka 200 barn. Jag är rädd att någon blir smittad för att de inte är skyddade. Den risken vill jag inte utsätta barnen för, jag måste skydda dem.

Helle har inget emot föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn mot sjukdomar som mässling och röda hund men hon menar att de får sätta sina barn någon annanstans.

– Om någon blir smittad så är det ju jag som får ta ansvar för det, för det har hänt på min förskola.

Tillsammans med Fredrikstads kommun ska hon hjälpa de föräldrar som inte vill vaccinera sina barn att hitta en ny förskola. Om de inte hittar någon direkt får de vara kvar hos henne.

– Jag kastar inte ut något barn.

Efter att Helle berättade om sitt beslut i lokaltidningen Fredrikstads Blad fick hon både positiva reaktioner och hat.

– Jag har fått förfärliga mejl och meddelanden på Facebook. Det kan jag ju bara inte ignorera. Jag har blivit kallad nazist och rasist. Folk ringer mig på natten och mordhotar.

Hur känns det att få sådana meddelanden?

– Det känns inte bra. Det är nära till tårar.

1 av 2 | Foto: Privat
Helle Soos stoppar ovaccinerade barn på sin förskola – här syns hon med sina barnbarn.

Folkhälsoinstitutet: ”Inte nödvändigt”

Didrik Vesterheim är enhetschef vid norska Folkhälsoinstitutet, han betonar vikten av att vaccinera barn. Men han tycker inte att åtgärder likt denna är nödvändiga.

– Situationen i Norge är att vi har mycket få fall av mässling och infektionsrisken är mycket låg. På landsnivå är 96 procent av tvååringarna vaccinerade. Det kan dock fortfarande finnas områden där färre har tagit vaccin och i sådana miljöer kan infektionen spridas snabbt, säger han till Familjeklubben.

Didrik Vesterheim tillägger att vaccination är frivillig och att alla barn borde få plats på förskolor.

Men många föräldrar ska dock tycka att initiativet är bra. Trollsklubbens förskolor ska ha fått fem nya sökanden skriver Fredriksstads Blad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mässling

Röda hund

Norge

Vaccin