Massdemonstration för ett fritt Katalonien

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Människor viftar med katalanska flaggor under manifestationen "Diada för republiken" i Barcelona.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Demonstranter fyller avenyn Avinguda Diagonal i Barcelona för att fira Kataloniens nationaldag "La Diada".

avTT

NYHETER

Omkring en miljon människor intog gatorna i Barcelona på tisdagen för att fira Kataloniens nationaldag "La Diada". Den katalanske regionpresidenten Quim Torra säger att massdemonstrationen är början på en ny mobilisering för ett fritt och självständigt Katalonien.

Många av demonstranterna viftade med den katalanska flaggan – med dess gula och röda ränder, en blå triangel och en vit stjärna – eller bar den som en mantel på ryggen. Andra hade korallröda t-shirts som var färgen på de snören som användes för att försegla valurnorna i förra årets olagligförklarade folkomröstning om självständighet.

Ett nyckelmotiv i år var också nio gula band som representerar de nio katalanska politiker och ledare som sitter fängslade misstänkta för bland annat uppvigling och uppror.

– Den här protesten kräver vår rätt att själva bestämma och frihet för de politiska fångarna, säger Pol Sola, en biologistudent som deltar i massdemonstrationen, till AFP.

Nya krav

Polisen i Barcelona skriver på Twitter att omkring en miljon människor deltar i manifestationen som den separatistiska organisationen Katalanska nationalförsamlingen (ANC) arrangerar på avenyn Avinguda Diagonal i Barcelona. Det är ungefär lika många som deltog i förra årets demonstration.

Inför "La Diada" har Kataloniens regionpresident Quim Torra upprepat sitt krav på en ny folkomröstning om självständighet för regionen. Han har också sagt att han inte kommer att acceptera fällande domar mot de katalanska politiker och ledare som sitter häktade.

– Om den spanska regeringen bedömer att detta inte är förhandlingsbart så kommer vi att fortsätta pressa på, för vi har ett demokratiskt mandat i ryggen, säger Quim Torra i en intervju med den katalanska tidningen El Periódico.

Försöker medla

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har försökt nå en kompromiss med den katalanska ledaren. Han har framfört idén att hålla en laglig folkomröstning om utökat självstyre. Samtidigt har han avvisat alla krav på en ny folkomröstning om självbestämmande.

– Det är väldigt tufft nu eftersom den spanska regeringen inte vill ge med sig. . .de erbjuder ingenting, säger den 52-årige försäljaren David Castiella till Reuters när han står i kö för att besöka det regionala regeringspalatset.