Nytt blodbad i syriska Homs

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klockan 06.00 på torsdag morgon inleds ett eld upphör i Syrien.

Men enligt USA:s Syrienambassadör visar de här satellitbilderna att president Assads trupper fortfarande är i närheten av bebodda områden – trots löftet om att dra tillbaka soldaterna.

– Regimen kan inte dölja sanningen, skriver ambassadören på sin Facebooksida.

Tretton män ligger på en gata i den syriska staden Homs.

Alla är bakbundna och skjutna i huvudet.

Det senaste dygnet har blodbadet i landet eskalerat – inför ett kommande eld upphör. Enligt AP ska över hundra personer ha dödats, varav minst 87 civila.

– Vi upptäckte en ny massaker i dag i Deir Baalba-kvarteret. Titta här muslimer, titta här araber, ropar en man på en video som precis har släppts från den våldsdrabbade miljonstaden Homs.

Annans bud accepterades

Det har gått två veckor sedan Syriens president Bashar Assad accepterade FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan, som innefattade krav på att regimens styrkor omedelbart skulle sluta använda tunga vapen i befolkade områden.

Trupperna skulle även dra sig tillbaka omedelbart, och från och med klockan 06.00 på morgonen den 12 april skulle vapenvila råda.

”Vi håller uppsikt”

Men trupperna verkar inte ha dragit sig tillbaka, om man ska tro på USA:s Syrienambassadör Robert Ford.

På långfredagen lade han ut satellitbilder på sin Facebooksida och skrev att de visade att den syriska regeringens trupper inte alls drar sig tillbaka från befolkade platser.

”Regimen och det syriska folket ska veta att vi håller uppsikt. Regimen kan inte dölja sanningen”, skrev ambassadören.

Publicerad: