Vilken bonus – här blir alla miljonärer

Personalen får dela på 114 000 000

”Det är makalöst”  De 45 medarbetarna på Nominit AB får vara med om ett riktigt guldregn. Företagets ägare låter dem dela på 114 miljoner kronor. Varje medarbetare får mellan en och två miljoner kronor beroende på anställningstid. Tio pensionärer som tidigare arbetat på företaget får också ta del av miljonerna.
”Det är makalöst” De 45 medarbetarna på Nominit AB får vara med om ett riktigt guldregn. Företagets ägare låter dem dela på 114 miljoner kronor. Varje medarbetare får mellan en och två miljoner kronor beroende på anställningstid. Tio pensionärer som tidigare arbetat på företaget får också ta del av miljonerna.

Nyheten om guldregnet slog ner som en bomb här inne på verkstadsgolvet.

Minst en miljon kronor till varenda medarbetare. Många får två.

– Vi tappade ansiktet ­allihop. Sånt här händer bara i fantasin, aldrig oss vanliga jobbare, säger ­Daniel Pettersson, 30, en av de 45 lyckliga medarbetarna på Nominit AB i Värnamo.

Henrik Nilsson.
Henrik Nilsson.

Företagets ägare Sixten Norhed, 88, och hans syster Inger, 81, är riktiga doldisar i bygden. Men nu har de gjort avtryck. Jättegåvan på 114 miljoner kronor till personalen på Nominit AB i Värnamo är en unik gest – som skapat rena euforin. De första pengarna kommer redan till midsommar och varje medarbetare får mellan en och två miljoner beroende på hur länge man varit anställd.

Också tio pensionärer får del av potten.

Ny bil, resa med familjen, lite vardagslyx. Snacket går, drömmar kan plötsligt bli verklighet.

– Fast just nu är vi mest chockade, och väldigt, väldigt tacksamma mot Inger och Sixten, säger Adnan Efendic, 47, som arbetat nio år på Nominit.

”Det är makalöst”

– Klart att man räknar ­lite på hur mycket det kan bli netto.

Mattias Skagefors, 37, med 15 år på företaget är fortfarande tagen av beskedet.

– Alltså, det är ju makalöst, vilken uppskattning. Varken Sixten eller Inger har egna barn så vi anställda har nog blivit lite som deras familj. Man blir rörd och varm om hjärtat över deras generositet.

Sixten Norhed började tillverka nitar och bultar redan när han var 13 år. Affärerna gick fint och 1937 startade han Nominit och utvecklade tillverkningen av olika metallprodukter. Systern Inger klev in och blev ekonomiansvarig.

Inga bröstarvingar

Nu på ålderns höst har båda dragit sig tillbaka från det operativa arbetet.

– De är klassiska entreprenörer som älskat sitt företag och sina medarbetare, nu vill de ge tillbaka, säger advokat Henrik Nilsson.

Han förestår den stiftelse som framöver ska sköta företaget och som det heter ”främja välfärden för de anställda och tidigare pensionerade medarbetare.” Pengar ska också gå till forskning och välgörande verksamhet.

– Syskonen har inga bröst­arvingar och vill lösa successionen på sitt eget sätt. Men de vill inte framträda offentligt. Diskretion är deras adelsmärke, säger Henrik Nilsson.

Publisert: