Nyheter

FN: ”Nu råder ett fullskaligt inbördeskrig”

avJosefin Westin

Foto: Scanpix
Rök stiger från ett bostadsområde i Homs.

Våldsamheterna i Syrien har gått in i en ny fas.

Enligt FN råder det ett fullskaligt inbördeskrig i landet.

Samtidigt varnar Hillary Clinton för att Ryssland skickar attackhelikoptrar till den syriska regimen.

Foto: DAVID MANYUA
FN-observatörer inspekterar ett bostadsområde i Homs med medlemmar ur Free Syrian Army.

Oroligheterna i Syrien bara fortsätter.

Till och med FN-observatörer attackerades i går med stenar, metallstänger och skottlossning för att stoppa dem från att komma in i den belägrade staden al-Haffa där civila hålls som gisslan, enligt AP.

För första gången betecknar FN tillståndet som råder i landet som inbördeskrig.

– Ja, jag tror att vi får säga det. Det är tydligt att det som händer är att regeringen i Syrien har förlorat stora delar av territoriet och flera städer till oppositionen och vill återta kontroll, konstaterade Hervé Ladsous, FN:s chef för fredsbevarande operationer enligt BBC.

Lämnar al-Haffa

FN och USA har varnat för en alarmerande upptrappning av våldet i al-Haffa.

Barn används som mänskliga sköldar och torteras med cigaretter, slag av elektriska kablar och elchocker, enligt en FN-rapport. Enligt rapporten, som CNN tagit del av, har barn så unga som nio år fängslats och utsatts för tortyr och sexuella övergrepp.

I går varnade USA för att en ny massaker planerades av den syriska regimen på den lilla orten. I en vecka har granater regnat över området och oron för en kommande stormning är stor, uppger aktivister. På tisdagen kom också besked om rebellarmén valt att retirera från den hårt ansatta orten, skriver TT.

"Vi är bekymrade"

I går kom nästa varning från USA: Ryssland skickar attackhelikoptrar in till Syrien.

– Vi är bekymrade över de senaste uppgifterna som vi har tagit del av om att attackhelikoptrar är på väg till Syrien från Ryssland, det kommer att innebära en dramatisk eskalering av konflikten, sade USA:s utrikesminister, Hillary Clinton på tisdagen i ett anförande hos tankesmedjan Brookings i Washington enligt Sky News.

Ryssland är sedan länge allierat med Syrien, och enligt Clinton har Washington pressat Moskva hårt för att stoppa "fortsatta vapenleveranser till Syrien", enligt TT.

– De säger med jämna mellanrum att vi inte ska oroa oss, att det som de skeppar över inte har betydelse för striderna. Det är uppenbart osant, slog Clinton fast.