Isvinter hela veckan: ”Kommer att kännas av rejält”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Vinterkylan intensifieras – nästa vecka väntar isdygn, kalla vindar och ymnigt snöväder i stora delar av landet.

För den sportlovslediga är det läge att klä på sig varmt för att kunna vara utomhus.

– Det blir riktigt vintrigt i hela landet, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Murmeldjuret Punxsutawney Phil såg ut att ha rätt i sin prognos när han den andra februari inte såg sin skugga – ett ”tecken” på att våren dröjer.

I alla fall om man ska se till det svenska vädret kommande veckan då isande kalla vindar, ymnigt snöfall och meteorologiskt isdygn väntar.

Det kan hålla i sig uppemot en och en halv vecka innan väderleken slår om.

– Våren hann precis komma till de sydligaste delarna av Skåne men nu ser den ut att ta stopp här ett bra tag framöver, säger Forecas meteorolog Ian Engblom.

Flera isdygn på raken

Vi har redan haft isdygn under säsongen, den meteorologiska termen för minusgrader i hela landet under 24 timmar. Nu ser de ut att komma flera på raken – veckan börjar med kyla, sedan blir det ännu kallare, spår Forecas meteorolog.

– Under måndagen är det under dagen 15 minus som kallast i norr och strax under nollan söderut. Dessutom är det nordostlig vind, isande kalla vindar från Östersjön och Bottenhavet, Främst är det sydligaste Norrlandskusten och östra Svealand som berörs.

Lokalt kraftiga snöbyar

Ordentliga snöfall bidrar också till vintervädret. Kring Östersjöområdet tror Foreca att en decimeter kommer att falla under måndagen, lokalt kan snöbyarna bli mycket kraftiga.

Solchanserna är bäst i sydvästra Sverige, i norra delen av landet dominerar molnen under veckans början.

Vindarna fortsätter att ila över landet under tisdag och onsdag med snöbyar som kommer in från Östersjön och påverkar främst Norrlandskusten och Östersjölandskapen.

Kombinationen av vind och kyla ger en isande effekt. Temperaturerna kommer ligga på mellan 10–15 minusgrader i norr och 5–10 grader under nollan i söder.

– Håll koll på vädret innan du åker ut, för att inte riskera att fastna i snöväder, det gäller både snöfall och temperatur, uppmanar Ian Engblom.

Publicerad: