Nyheter

Guide: En djungel av dieter

Av: 

TT

Fisk och grönsaker – och lite kolhydrater i form av potatis. Nyttigt och bra? Det beror vilken diet du utgår i från. Arkivbild.
Fisk och grönsaker – och lite kolhydrater i form av potatis. Nyttigt och bra? Det beror vilken diet du utgår i från. Arkivbild.

NYHETER

Hört talas om IFD, LCHF och paleo? Eller kanske GI, medelhavskost och ISO? Det finns en djungel av dieter där ute. Huruvida de fungerar är oklart – men vad går dieterna egentligen ut på?

Här är några av de senaste årens mattrender.

LCHF: Hej då kolhydrater

Kost som innehåller en mycket låg andel kolhydrater, en måttlig andel proteiner och en hög andel fett. Mycket fettrik kost användes redan för 100 år sedan som behandling vid diabetes, före upptäckten av insulin. Den var ett sätt att ge svårt sjuka diabetiker tillräckligt med näring. Numera används LCHF främst som viktreduktionskost.

Paleo: Som på stenåldern

Stryk mejeriprodukter och spannmål. Här är det frukt, grönt och protein som gäller. Fisk, fågel eller rött kött – välj och vraka. Socker, bröd och processade livsmedel är däremot uteslutet. Tanken är att äta som människor gjorde från första början. Frågan är dock vad de egentligen åt... Det finns forskning som tidigare pekat på att människan åt spannmål betydligt tidigare än vad man tidigare trott.

VLCD: Väldigt lite kalorier

Här är det 800 kalorier per dag som gäller – inte mer. Dieten finns i en mängd olika varianter, som alla har det gemensamt att måltider ersätts med pulverdrycker och soppor. Många utövare går ner i vikt snabbt, men frågan är om nedgången består när dieten är över.... "På egen hand bör man inte hålla på mer än 2 veckor", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida om VLCD.

GI: Fullkorn för hela slanten

GI står för glykemiskt index och dieterna går ut på att man väljer kolhydratrika livsmedel som bryts ner långsammare och som gör att man känner sig mätt längre. Exempel på sådan mat är bröd och flingor med stor andel hela korn samt baljväxter. Rött kött, sötsaker och vit pasta ska man enligt dieten vara försiktig med.

5:2: Fasta vissa dagar

Det här innebär att man halvfastar under två dagar. Resten av veckans fem dagar är det dina vanliga matvanor som gäller.

"Djurstudier har visat vissa allmänna positiva hälsoeffekter av periodisk fasta, men underlaget för att kunna uttala sig om annat än viktnedgång hos människor är otillräckligt", skriver Livsmedelsverket på sin sajt.

IFD : Mat mot inflammation

Forskning har visat att en ständigt pågående låggradig inflammation i kroppen kan associeras med en rad olika sjukdomar, däribland depression. Exakt vad som orsakar denna inflammation vet inte forskarna, men maten tros ha betydelse. Dieten går ut på att äta mycket av de livsmedel som anses ha antiinflammatoriska egenskaper – som gurkmeja, omega 3-fettsyror och buljong kokt på ben.

ISO: Dra ner på kalorier

Går ut på: Att äta 1 600 kalorier om dagen. En tredjedel av matintaget ska bestå av kolhydrater, en tredjedel av fetter och den sista tredjedel av proteiner. Vad ska man äta då? Magert kött, fisk, kyckling, bär, frukt, grönsaker och baljväxter. Dieten förespråkar regelbundet matintag, med flera måltider per dag.

Medelhavskost: Korka upp olivoljan

Medelhavskostens huvuddrag handlar om frukt, grönsaker, baljväxter, oliver, olivolja, fisk, fågelkött och nötter. Förtäringen av rött kött och socker är låg. De här kostvanorna har dragit till sig uppmärksamhet eftersom befolkningen i länder vid Medelhavet har låg förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar, trots större andel tobaksrökare än i Nordeuropa.

Källor: Netdoktor, Nationalencyklopedin, Livsmedelsverket med flera.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: