Nyheter

De fick 50 år tillsammans

Av: 

Niklas Eriksson

Johanna Hellsten

Victor Stenquist

NYHETER

Ingvar Kamprads älskade fru Margaretha död efter sjukdom

BLEV 71 ÅR Hustrun Margarethas stora uppoffringar gjorde Ingvar Kamprads dröm om Ikea möjlig, har han berättat i en intervju med Aftonbladet. Men Margaretha Kamprad hade också själv en tung roll i koncernen.

BLEV 71 ÅR Hustrun Margarethas stora uppoffringar gjorde Ingvar Kamprads dröm om Ikea möjlig, har han berättat i en intervju med Aftonbladet. Men Margaretha Kamprad hade också själv en tung roll i koncernen.

Foto: Foto: HANS RUNESSON/SCANPIX

Ingvar Kamprad har sorg.

I går avled hans fru Margaretha vid 71 års ålder.

– Hon gick bort efter en tids sjukdom, säger Josefin Thorell, talesperson för Ikea.

MÖTTES PÅ CAPRI Ingvar och Margaretha Kamprad fick tre söner tillsammans.

Foto: Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Personalen på Ikea fick dödsbudet i går kväll.

Talespersonen Josefin Thorell säger till Aftonbladet:

– Hon gick bort, och familjen ber om att få hedra hennes minne i avskildhet.

För paret Kamprads vän och kollega, Lennart Ekmark, kom beskedet plötsligt, om än inte helt oväntat.

– Det är tråkigt, men jag har vetat om att hon varit sjuk och börjat bli gammal. De har många som de känner och som står nära, säger Lennart Ekmark.

Drömde tillsammans

Hon var Ingvar Kamprads kärlek och fru, tillsammans fick de tre söner. Och Margarethas stora uppoffringar gjorde Ingvar Kamprads dröm om Ikea möjlig, berättade han i en längre intervju med Aftonbladet 2003.

Vad betyder Margaretha för dig?

– Oerhört mycket. Men henne har jag misshandlat, hon har kommit i andra eller tredje hand. Jag var borta från min säng 200 dagar på ett år. Hon fick ju i princip stoppa sin egen karriär, hon var lärare. Jag tror att hon har plågats av viss sysslolöshet.

Hur har ni lyckats hålla ihop?

– Inte fan är någon av oss tålmodig. Vi kivas rätt så ofta. Men hon är hundraprocentigt lojal. Hon kan skälla på mig så in i baljan hemma, hon bestämmer nästan allt. Men om någon angriper mig är hon inte nådig.

Vad gör ni när ni ska ha riktigt trevligt en kväll?

– Det hade vi en i går. Då plockade vi svamp. Kantareller.

Flyttade till Schweiz

Värmlandstösen och smålänningen fick vara ett par i omkring 50 år.

De träffades första gången på Capri, Margaretha i 20-årsåldern och Ingvar 35. Ett par år senare blev det bröllop.

De bodde i Agunnaryd, i Ljungby kommun, fram till 1973. Då flyttade de till Danmark. Tre år senare gick flyttlasset till Schweiz. Sedan dess har huset i Espalinges, utanför Lausanne, varit parets hem. Till stor del inrett med Ikea-möbler.

Där har Margaretha varit djupt engagerad i Svenska kyrkan och ledde bland annat viskvällar. Paret har levt ett tillbakadraget liv med ett umgänge begränsat till tre grannfamiljer.

Ingvar Kamprad vittnar om uppoffringar och stöttning från frun. Men någon offerroll har hon vägrat att ta på sig, och Margaretha vägrade att agera sällskapsdam. Ofta valde hon bort representationsmiddagar och Ikeaarrangemang. I Sverige har hon bara haft ett fåtal uppdrag under de senaste åren.

– Nej. Jag följer inte med på allt jag kan, men jag följer med på det jag tycker verkar roligt, sa hon till Smålandsposten 2007.

Tung roll i imperiet

Samtidigt har hon haft en oerhört tung, om än nedtonad roll, i koncernen – högt upp i hierarkin.

Margaretha har fram till sin bortgång haft en plats i styrelsen till Ikea-imperiets ägarstiftelse, Stichting Ingka Foundation, och likaså i Stichting Ikea Foundations styrelse, den sista en välgörenhetsstiftelse.

Hon tycks ha gillat att arbeta i det dolda, till skillnad från sin make.

– Ibland kan det komma fram någon och fråga ”Är det möjligtvis fru Kamprad?” Och den lilla uppmärksamheten stör mig inte, sa hon i Smålandspostens intervju.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter