Han sköt på skolgården

Maskerad man mördade tre barn och en lärare på skolan i Frankrike

”SKÖT PÅ ALLT HAN KUNDE SE”  Tidigt på morgonen slog gärningsmannen till mot skolan i franska Toulouse. Enligt ögonvittnen öppnade han plötsligt eld mitt på skolgården. En man och tre barn dog i attacken.Foto
”SKÖT PÅ ALLT HAN KUNDE SE” Tidigt på morgonen slog gärningsmannen till mot skolan i franska Toulouse. Enligt ögonvittnen öppnade han plötsligt eld mitt på skolgården. En man och tre barn dog i attacken.Foto

Mannen med mc-hjälmen gick in på skolgården, lyfte sina två vapen – och av­rättade kallblodigt tre barn och en lärare.

– Han sköt på allt han kunde se, säger åklagaren Michel Valet.

Sju mord på nio dagar har skakat Frankrike – och seriemördaren går fort­farande lös.

President Nicolas Sarkozy kallade skolskjutningen ”den värsta i Frank­rikes historia”.
President Nicolas Sarkozy kallade skolskjutningen ”den värsta i Frank­rikes historia”.

Vid åttatiden i går morse gick en ensam man fram till skolgården vid den judiska skolan Ozar Hatorah i franska Toulouse.

Han lyfte sina två vapen – och började skjuta vilt.

I attacken dödades den fransk-israeliska rabbinen och religionsläraren Jonathan Sandler, 30, hans två ­söner Gabriel, 4, och Arieh, 5, samt Miriam Monsonego, 7 – dotter till rektorn på närliggande judiska skolan Gan Rachi.

Dessutom skadades en 17-årig elev svårt.

– Han sköt på allt han kunde se, barn och vuxna, och några barn jagades in i skolan, sa åklagaren Michel Valet enligt The Telegraph.

”Synen var en skräck”

Ögonvittnet Patrick Rouimi, som själv har barn på Ozar Hatorah, en skola med 200 elever, säger till radiokanalen RTL:

– Jag såg två döda framför skolan, en vuxen och ett barn. Synen inne i skolan var en skräck, där fanns kropparna av två döda småbarn.

Efter attacken försvann mördaren på en stulen skoter, en svart Yamaha 500CC T-Max, vars registreringsskylt utredare har lyckats identifiera via övervakningskameror.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy avbröt i går sin omvalskampanj och ­åkte till Toulouse.

– Hatet får inte vinna. Det här är våra barn – inte bara era. I Frankrike dödar man inte barn på det här sättet utan att stå till svars, sa han ­enligt TT.

Han kallade skolskjutningen för den värsta i Frankrikes historia och förklarade att Toulouse-regionen är satt i högsta terror­beredskap.

Franska myndigheter har beordrat ökade säkerhetskontroller vid judiska skolor. Landet har Europas största judiska befolkning, omkring 700 000 personer.

Höjer säkerheten

Även svenska judiska skolor och institutioner har höjt säkerheten.

Gårdagens attack misstänks vara ett i raden av en serie rasistiska mord som drabbat trakten på sistone.

Åklagare säger att man har hittat fynd på den judiska skolan som binder gärningsmannen till två liknande dåd i förra veckan.

De senaste nio dagarnahar sammanlagt sju personer ­dödats i tre olika attacker. Den 11 mars sköts fallskärmsjägaren Imad Ibn-Ziaten, med arabiskt ursprung, till döds. Enligt Dagens Nyheter lockades han att möta ­mördaren i tron om att han skulle få köpa en motorcykel.

Fyra dagar senare dödades ytterligare två fallskärmsjägare med arabiskt ursprung när en ensam gärningsman öppnade eld mot en bankomatkö i Montauban, fem mil från Toulouse. En av dem sköts i huvudet när han försökte åla sig i väg, enligt DN.

Samme man misstänkt

I samma attack skadades en soldat med västindiskt ursprung svårt.

Enligt vittnen från bankomatkön ska mördaren ha ­varit en storväxt man i motorcykelhjälm. När han lyfte på visiret syntes en ­tatuering i ansiktet.

I samtliga fall ska mördaren ha försvunnit på en liten motorcykel. Enligt franska polis­källor ska han dess­utom ha använt samma ­vapen, ett 11,43- millimeters automatvapen och en 9-­millimeterspistol.

– Vi slås av likheterna i metoden, men måste invänta resultatet från den rättsliga undersökningen, konstaterade president Sarkozy enligt TT.

Enligt tidningen Le Point söker polisen nu tre nynazister som 2008 sparkades ut från regementet i Montauban.

Mellan 50 och 60 poliser, inklusive antiterrorist-­experter, deltar i jakten.

Sju döda i attackerna

Miriam Monsonego, 7, dotter till rektorn på Gan Rachiskolan sköts av en ensam skytt på motorcykel i går när hon var i skolan. Källa: AP, Dagens Nyheter

Abel Chennouf, 25, fallskärms­jägare, sköts den 15 mars vid en ­bankomat av en hjälmklädd skytt.

Mohamed Legouad, 26, fallskärmsjägare, stod bredvid Abel Chennouf den 15 mars. Även han sköts till döds av den hjälmklädde skytten.

Jonathan Sandler.
Jonathan Sandler.

Rabbin Jonathan Sandler, 30, religionslärare sköts av en ensam skytt på motorcykel i går på den judiska skolan Ozar Hatorahs skolgård.

Gabriel Sandler, 4, son till rabbinen sköts av en ensam skytt på motorcykel i går på Gan Rachiskolan, nära Ozar Hatorahskolan.

Arieh Sandler, 5, son till rabbinen sköts av en ensam skytt på motorcykel i går på Gan Rachiskolan, nära Ozar Hatorahskolan.

Imad Ibn-Ziaten, 30, fallskärmsjägare, sköts i huvudet den 11 mars bakom en skola av en hjälmklädd skytt på ­motorcykel. Han ska ha ­lockats i en fälla i tron om ett mc-köp.

Andra terrordåd under 2000-talet

UTØYA 2011

Den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb i centrala Oslo, åtta människor dog. Två timmar senare avrättades 69 personer, främst ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund på ön Utøya. Högerextreme norrmannen Anders Behring Breivik greps och erkände terrordåden.

LONDON 2005

På morgonen den 7 juli 2005 skakades London av en serie bombattentat. Tre tåg i tunnelbanan och en dubbeldäckare sprängdes. 56 personer, inklusive de fyra självmordsbombarna, dog och omkring 700 skadades. Dåden misstänks vara en hämndaktion för ockupationen av Irak.

MADRID 2004

Madrids centralstation Atocha förvandlades till ett blodigt kaos morgonen den 11 mars. Två pendeltåg och ett snabbtåg exploderade nästan samtidigt. 192 tågresenärer dog och över 1 500 skadades. Utredningen fastslog att en al-Qaida-inspirerad terroristcell låg bakom attacken.

BESLAN 2004

Den 1 september 2004 tog 32 tjetjenska rebeller 1 300 människor som gisslan i en skola i Beslan, i syfte att pressa Ryssland att lämna Tjetjenien. Över 300 människor ­dödades, varav 186 barn, när ryska säkerhetsstyrkor gick in i skolan. Bara en av gisslantagarna överlevde.

NEW YORK 2001

Den 11 september 2001 flög ett plan rakt in i ett av World Trade Center-tornen på Manhattan. 18 minuter senare flög nästa plan in i det andra tornet. En timme senare flög ett tredje in i Pentagon. Usama bin Ladin och al-Qaida tog på sig attentaten. Sammanlagt dog 2 986 människor.

Här inträffade skolskjutningen
Publisert: