Presidentvalet i USA 2012

Ny seger för Santorum

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Gingrich gjorde fiasko

Rick Santorum vann – Newt Gingrich floppade.

Foto: SCANPIX

NEW YORK. Rick Santorum tog en ny stor sydstatsseger i Louisiana i natt.

Samtidigt stod Newt Gingrich för ännu ett praktfiasko och blev trots intensivt kampanjande helt utan delegater.

–  Han måste inse att spelet är över nu, säger experter i USA.

Det råder inga tvivel om att konservativa ex-senatorn Rick Santorum är favorit hos de republikanska väljarna i den amerikanska södern.

Han har tidigare vunnit stort i Alabama, Mississippi och Tennesse – och i natt följde han upp med en ny storseger i Louisiana.

När 80 procent av rösterna tidigt i morse var räknade hade han en ledning på cirka 25 procentenheter.

– Det här skakar om hela primärvalet på nytt och visar att väljarna vill ha en skarp kontrast till president Obama i höst, säger kampanjledaren Hogan Gidley i en kommentar.

Ointaglig ledning

Mitt Romney, som något otippat stal andraplatsen av Newt Gingrich i ”cajun country”, har fortfarande en ointaglig ledning i jakten på delegater och alltfler inflytelserika republikaner, nu senast förre Florida-guvernören Jeb Bush, har uppmanat kandidaterna att avbryta inbördeskriget, sluta upp bakom Romney och se till att huvudmatchen mot Barack Obama kan komma igång på allvar.

Inte en enda delegat

En som definitivt borde inse att loppet är kört efter nattens val är Newt Gingrich.

Han drev hård kampanj i Louisiana i en veckas tid, men slutade ändå på tredjeplats och får inte med sig en enda delegat.

Och i de val som väntar den närmaste månaden ser han inte ut att ha minsta chans till seger.

– Det är över nu, han måste inse det, slog expert efter expert fast på amerikansk tv i natt.

”Vinna från golvet”

Den förre talmannen verkar dock inte vara beredd att ta konsekvenserna av motgångarna. Istället antydde han under lördagseftermiddagen att han siktar på att försöka ”vinna från golvet” om inte Romney lyckas skrapa hop de nödvändiga 1144 delegaterna innan konventet i Tampa i augusti.

Ron Paul, som jobbar efter samma strategi, kom sist i Louisiana och fick inte heller han några delegater, men den libertarianske ikonen hade inte heller fört någon kampanj i staten.

Nästa primärval om en vecka

Nästa primärval – i District of Columbia, Maryland respektive Wisconsin – äger rum om en dryg vecka. Sedan väntar ett tre veckor långt uppehåll innan östkustjättarna New York och Pennsylvania säger sitt, ihop med de mindre pjäserna Connecticut, Delaware och Rhode Island.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2012

Trumps USA

USA