Astrid kan bli räddningen

Erbjuder mamma Susanna jobb på Ica i hopp om att familjen ska få resa hem

JEREVAN/ÅNGE/STOCKHOLM. Familjen Arustamjan/Danielian utvisades till Armenien efter tio år i Sverige.

Nu kan Ica-handlaren Astrid Gradin bli deras räddning.

För fem år sedan började Susanna Danielian, 37, praktisera på Ica i Ånge. Redan då ville ägarna anställa henne, men fick inte för att hon skulle utvisas. Susanne fortsatte ändå arbeta ideellt.

För två veckor sedan kallades hon till Migrationsverket för ett möte.

– När hon kom tillbaka hade hon tårar i ögonen. De hade bara sagt att de ville påminna henne om att hon var utvisad, inget mer, säger Astrid Gradin, som driver Ica-butiken i Ånge.

Kämpat i tio år

Susanne, maken Samuel Arustamjan, 45, och sönerna har i tio års tid kämpat för att få stanna i Ånge. De fick första avslaget om uppehållstillstånd 2002, lämnade landet och kom tillbaka för att ansöka om asyl igen. 2006 kom det andra avslaget.

2008 tog migrationsdomstolen det slutgiltiga beslutet om att utvisa trebarnsfamiljen från Sverige. Sedan dess har ärendet legat hos polisen.

– Mannen hade inte rätt identitet eller resehandlingar. Det tar givetvis lång tid att via Interpol och mannens hemland säkra hans identitet, säger Annica Odelind, informationschef på polisen i Västernorrland.

Polisen kom fram till att familjen var från Armenien – därför gick flyget dit i går. Pappan hävdar att han kom från Azerbajdzjan.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att verkställa det här efter flera år. Det här har fått familjen att tro att ”vi kanske får stanna ändå”, säger Lars Lindblom, familjens advokat.

Tog beslutet 2006

Migrationsverket har inte haft med ärendet att göra sedan 2006, men medger att beslutet inte är lika självklart i dag. Nu när barnen hunnit rota sig än mer.

– När vi tog vårt beslut 2006 såg det annorlunda ut än i dag. De har varit här fem år till, säger Johan Rahm, Migrationsverkets presschef.

Polisen har enligt regelverket fyra år på sig att genomföra utvisningen. Om tiden går ut preskriberas ärendet. Familjen Arustamjan/Danielian hade 2,5 månad kvar till fyraårsgränsen.

Erbjuder anställning

Nu kan Astrid Gradin bli familjens räddning. Hon erbjuder Susanna Danielian en anställning i butiken och hoppas att hon får arbetstillstånd.

– Hon hör hemma här hos oss, säger Astrid Gradin.

Det verkar även finnas öppningar för pappan Samuel Arustamjan.

– Vi har löst det för mamman och hoppas kunna lösa det för pappan också. Jag har pratat med oppositionen. I det här läget finns inget höger eller vänster, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd.

Lämnade flygplatsen

Trebarnsfamiljen befann sig i går eftermiddag på flygplatsen i Jerevan, Armenien, när telefonkontakten med de svenska vännerna bröts.

– Om det visar sig att de dumpat en familj från Ånge utan pengar och möjlighet att ta sig fram själva, är det riktigt illa, säger Sten-Ove Danielsson.

På plats i Armenien pratade Aftonbladet sent i natt med flygplatspersonal, som uppgav att familjen genomgått kontroller av deras medborgerliga status och orsaken till att de deporterats. Därefter ska de ha släppts in i landet, vid 13-tiden svensk tid.

– Den här familjen finns inte kvar på flygplatsen. De har åkt in till stan, säger en chef på armeniska gränspolisen till Aftonbladet.

Publisert: