Tips kan lösa dubbelmord

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2012-03-25

Hoppfull GW Persson: Jag tror verkligen att fallet kan lösas

På plats  Polisen är på mordplatsen i Brattås utanför Härnösand där Tor Öberg och Gerd Viklund mördades för åtta år sen.

Leif GW Persson har fått ett hett tips om dubbelmordet i Brattås.

Uppgifterna utreds nu av polisen – som kan stå inför ett genombrott.

– Tipset är konkret och pekar ut en person, säger Gabriella Piluso, GW:s medarbetare.

Leif GW Persson är hoppfull.

Tipset var ställt personligen till Leif GW Persson, via hans program Veckans brott, men blev på grund av tekniska aspekter liggande oläst.

Ett samtal med en lokaljournalist gjorde dock att GW:s medarbetare Gabriella Piluso kontrollerade tipset. Hon hittade det och jobbade vidare med det.

– Tipset är konkret då det pekar ut en specifik person. Sådant gillas, för många lämnar ofullständiga tips som är svåra att utreda vidare, säger hon till Aftonbladet.

Sju år sen mordet

Enligt Piluso handlar tipset om en man, i lämplig ålder, som har gjort uttalanden om dubbelmordet som gör att det finns skäl att både reagera och agera.

– Klart är att han utmärker sig, sen om det finns en anledning till det eller inte, det återstår att se.

Det är snart sju år sedan Tor Öberg och Gerd Viklund mördades på gården i Brattås utanför Härnösand. Utredningspärmarna har gåtts igenom otaliga gånger.

– Man brukar ju säga att mord är färskvara, men enda fördelen med gamla mord som har kört fast är att det kan finnas större förhoppningar om att få in tips som man annars kanske inte skulle få. Relationer förändras, vilket kan få folk som sitter inne med information att höra av sig.

”Extra intressant”

Förhoppningen är att det nya tipset leder utredningen in på en ny bana - och att gärningsmannen ringas in.

– I den bästa av världar finns inte personen i utredningen sen tidigare, det är extra intressant med nytt material. Men det är för tidigt att säga hur det ligger till i det här fallet, säger Piluso.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson fortsätter att jobba åt polisens cold case-grupp i ytterligare några månader innan han går i pension.

Han är hoppfull om det nya tipset:

– Vi tar tipsen på stort allvar och lämnar dem vidare till polismyndigheten. I fallet Brattås är det på det viset att det är ett ärende som jag verkligen tror kan lösas.

Tipset har överlämnats till polisen som ska utreda det vidare.