I dag möter Damberg Reinfeldt i riksdagen

avAnette Holmqvist

Foto: STEFAN MATTSSON
Mikael Damberg, gruppledare (S).

I dag gör Mikael Damberg, 40, premiär som Stefan Löfvens stand-in i riksdagen.

Första uppdraget blir att pressa statsministern om ungdomsarbetslösheten.

– Det blir en spännande utmaning, jag ser fram emot det, säger Damberg.

Mikael Damberg är den enda i Socialdemokraternas innersta krets som har en riksdagsplats. När han utsågs till gruppledare fick han också partiledaren Stefan Löfvens ansvar för att ta debatterna i kammaren.

I eftermiddag gör han premiär i sin nya roll, i samband med Fredrik Reinfeldts frågestund i riksdagen.

– Det är ingen dramatisk möjlighet att föra långa resonemang om vad som behöver göras, men det är ett instrument för att ställa regeringen och statsministern till svars för utvecklingen i landet.

Fungera som oppositionsledare

Mikael Damberg tänker använda sina minuter i talarstolen till att ställa frågor om ungdomsarbetslösheten, som är högst i världen i förhållande till motsvarande länder. 137 000 mellan 15 och 24 år är utan jobb i Sverige.

I praktiken kommer Mikael Damberg att fungera som oppositionsledare i riksdagen, eftersom han även får ansvaret för partiledardebatterna i Löfvens ställe. Premiär i en partiledardebatt gör han dock inte förrän i juni.

– Det blir spännande, det som är så speciellt med partiledardebatterna är att de ger ett tillfälle att lyfta sig ovanför de dagliga sakfrågorna.

Ingår i innersta kretsen

Mikael Damberg har fram till nyligen varit S utbildningspolitiske talesperson. Den rollen har nu övertagits av Ibrahim Baylan.

Tillsammans med partiledaren Stefan Löfven, den ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson och partisekreteraren Carin Jämtin ingår han i partiets innersta krets.