Pride

Bråkar om rätten – att få vara stolt

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Politiska diskussioner tar över allt mer när hbtq-rörelsen samlas för parader

Stockholm Pride firar 15 år med temat ”tillsammans”.

Men alla är inte ­välkomna under regnbågs­paraplyet.

Militären, polisen och Folkpartiet har inte på Pride­ att göra, enligt vänster­extrema.

Mitt i debatten befinner sig Försvarsmakten, ofrivilligt. Förra året gick vänsteraktivister tätt bakom de ­militärer som deltog i paraden och höll upp skyltar där det stod ”Mitt jobb dödar” och ”Jag är lika bra på att ­döda som straighta sol­dater”.

Poliser drabbade

– Vi försökte störa Försvarsmaktens rekrytering ­eftersom det är en institution som bedriver krig och står för maskulina ideal som inte främjar hbt-personers frihet, säger Kristina ­Johansson som är aktiv i det antimilitaristiska nätverket Ofog.

Även uniformerade poliser har utsatts för trakasserier och i fjol saboterades Migrationsverkets seminarium under Hbtq-festivalen i Göteborg.

Fokus på andra grejer

När Uppsala Pride anordnades uteslöts såväl Försvarsmakten som polisen och Migrationsverket. Inte heller Folkpartiet fick delta i den uttalat queerfeministiska och antikapitalistiska festivalen.

Vad som diskuteras på ­Pride har förändrats sedan starten.

– På 90-talet var folk bara väldigt glada att ha nånstans att hålla sin partner i handen, i år är det den anti-­islamistiska diskussionen som dominerar, säger Ulrika Jansson, säkerhetsansvarig för Pride.

Här är aktörerna i Pridefajten

Stockholm Pride. Är en paraplyorganisation som har i uppdrag att facilitera festivalen. De bygger en park och tillhanda­håller tält men styr inte över vad som diskuteras av vem i tälten.Uppsala Pride. Är en anti­rasistisk, queerfeministisk och partipolitiskt obunden festival som utesluter en rad grupper. ­Varken Polisen, Försvarsmakten eller Migrationsverket är välkomna, och inte heller Folkpartiet.

Uppsala Pride Är en anti­rasistisk, queerfeministisk och partipolitiskt obunden festival som utesluter en rad grupper. ­Varken Polisen, Försvarsmakten eller Migrationsverket är välkomna, och inte heller Folkpartiet.

Försvarsmakten Deltar i årets Pridefestival med eget tält och uniformerade del­tagare i paraden. Föreningen Hof, Homo- bi- och transpersoner i försvaret, firar dess­utom tioårsjubileum under festivalen. Trots aktionerna i fjol är antalet anmälda del­tagare från Försvarsmakten fler än förra året.

Ofog Ett antimilitaristiskt nätverk som i fjol anordnade en uppmärksammad ­aktion mot Försvarsmakten genom att gå bakom en uniformerad paraddeltagare med skyltar formade som pratbubblor och med budskap som ”Jag är lika bra på att döda som straighta soldater”.

Migrationsverket Blev förra året utsatta för en aktion under ett seminarium på Hbtq-festivalen ­ i Göteborg, där en ”folkdomstol” ­inrättades med uppgift att ­utvisa personalen från festivalen. I år har Migrations­verket inget tält på Stockholm Pride och deltar inte heller i paraden.

Folkpartiet Fick inte delta i Uppsala ­Pride i maj eftersom deras ståndpunkter ­sades strida mot festivalens princip­program. I Göteborgs Hbtq-festival skrek åskådare med svart-rosa flaggor glåpord efter representanter för de borgerliga partierna.

Polisen Fackförbundet Polisförbundet och Föreningen för gaypoliser deltar under gemensam banderoll i årets Prideparad. Förra året ­bespottades en kvinnlig polis under paraden och under ­Hbtq-festivalen i Göte­borg i juni hind­rade aktivister polisen från att genomföra ett semina­rium om hatbrott.

RFSL Arbetar för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter och stöder Försvarsmaktens, Polisens och Migrationsverkets deltagande i Pride. RFSL vänder sig emot att antimuslimska rörelser använder hbtq-frågan i debatten om invandringspolitik, men använder sig av ett traditionellt politiskt påverkans- och informationsarbete.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pride

Försvarsmakten

Polismyndigheten

Polisförbundet

Hbtq