Kan regera med nästan alla partier

Reporter: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin.

Det enda parti Miljöpartiet vägrar sitta i regering med är Sverigedemokraterna.
Gustav Fridolin är redo att förhandla med både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven efter valet 2014.
– Vi förbereder oss för ett politiskt liv efter alliansen, säger han.

Ända sedan han valdes till språkrör för ett år sedan har språkröret Gustav Fridolin fått svara på vilka han vill samarbeta med inför nästa val. Gång på gång har han slagit fast att han inte vill ägna sig åt "vem tar vem-lekar" utan fokusera på politik. Men i förmiddags pressades han återigen på regeringsfrågan på ett möte med riksdagsjournalisterna.

Stöttar inte alliansen

Då slog han fast att det enda parti som är helt uteslutet för Mp att regera ihop med är Sd.
Men MP kommer heller aldrig att bli ett femte alliansparti.
– Vi kommer inte ge en fortsättning till alliansprojektet.
Bara om de borgerliga överger delar av sin politik kan Fridolin tänka sig att förhandla med Fredrik Reinfeldt.
– De grundläggande försämringarna i trygghetssystemen kan vi inte acceptera. Vi kan inte heller acceptera att man inte gör de nödvändiga investeringarna för att möta klimatutmaningen, arbetslösheten och att ge alla barn en ärlig chans i skolan.
 

Kan bli mittenregering

Fridolin påpekar att grundlagen numer gör det omöjligt för ett parti att lägga beslag på statsministerposten utan aktivt eller passivt stöd från en majoritet i riksdagen.
Det utesluter dock inte en mittenregering likt den Mp, Kd, C och Fp försökte bilda efter valet 2002.
– Men då ska de partierna vara beredda att ompröva stora delar av sin politik, säger Fridolin.

Inviter från Centern

I förra veckan slog Annie Lööf (C) fast att hon vill att regeringen samarbetar mer med Mp.
– Jag välkomnar inviten från Centerpartiet men vad det leder till vet vi inte. Jag hoppas på en bred överenskommelse kring infrastrukturen åtminstone.
Mer troligt är dock att Mp väljer att samarbeta med Socialdemokraterna. Men ett gemensamt valmanifest är Fridolin skeptisk till. Han vill inte göra upp i slutna rum.
– Det gör att väljarna hamnar på läktaren. Min drivkraft handlar om att bjuda in medborgaren att vara med på plan och formulera ett politiskt alternativ.

Kritik mot S och FP

En av de frågor MP kommer satsa stenhårt på är skolan. I ett strategidokument som riksdagsgruppen antog för ett par veckor sedan slås fast att utbildningsminister Jan Björklund (Fp) "tappat greppet och initiativkraften i skolfrågan" samt att S har "dålig självkänsla" när det kommer till skolan.
– Det handlar om att vi måste ha lärarlöner som gör att fler vill bli lärare och att läraren måste få möjlighet att göra sitt jobb och möta varje elev.

Publicerad: