Många flyg inställda från Arlanda – masskrock på E4

Av: Adam Westin, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Snöfallet ställer till det rejält i trafiken norr om Stockholm.

Arlanda flygplats har bara en bana i drift – vilket orsakar förseningar och över 60 inställda avgångar.

I Strömsund har flera personer skadats när en personbil krockat med en timmerbil.

Kylan och snöfallet ställer till det rejält i Stockholmstrafiken.

1 av 12 | Foto: P-O Sännås
Många inställda avgångar från Arlanda.

Trafikverket har rödmarkerat kartan över vägarna kring Stockholm och Uppsala ända upp mot Gävle, på grund av besvärligt väglag.

Det har varit stopp på E4 vid Häggvik i norrgående riktning mot Arlanda, rapporterar P4 Stockholm. Det uppgavs vara uppemot 30 bilar inblandade, senare räknades bilarna till 19 stycken.

– Det är massor med bilar inblandade. Räddningstjänst är på väg dit, och det är totalstopp på platsen, säger Patrik Larsson på P4 Stockholms trafikredaktion.

Polisen: ”Behöver bärga minst tio bilar”

Ingen uppges ha skadats i seriekrocken.

– Man behöver bärga minst tio bilar i alla fall. Det har ju varit ett flertal olyckor på E4 norrut, E18 har vi haft några också, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Vid kvart i 11 öppnade båda körfälten igen på E4 efter krocken vid Rotebro. Det är dock fortfarande långa bilköer.

”Olyckorna sker inte av sig själva”

Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen uppmanar trafikanter att köra försiktigt och hålla avstånden.

– Man måste anpassa körsättet till rådande väderlek och vägförhållanden. Olyckorna sker ju inte av sig själva så att säga, säger Sven-Erik Olsson.

Även i Kalmar län och på Gotland varnar Trafikverket för väglaget.

På länsväg 989 mellan Rudsjö och Backe i Strömsunds kommun är helt avstängd på grund av en olycka.

– Det är en personbil som har frontalkrockat med en timmerbil, tre personer sitter i personbilen och en i timmerbilen men jag har inte koll på skadeläget, säger Johan Wickenberg, inre befäl på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Många inställda flyg – sportlovets första dag

Arlanda har bara en av sina tre banor i drift – på grund av snöoväder.

– Det är en hel del förseningar både på Bromma och Arlanda under morgonkvisten. Det är på grund av snöovädret, vilket gör att man behöver sätta restriktioner vid start och landning. På Arlanda genomför vi även underhållsarbete på en av våra banor, säger David Karlsson vid Swedavias pressjour.

Strax före klockan 17 hade 66 flygningar ställts in. Det rör sig både inrikes och utrikes flygningar, till bland annat Åre och Skellefteå, Oslo, Köpenhamn, München och Tallinn. Det har även varit förseningar på flera linjer.

Även på Bromma flygplats fick turer ställas in.

”Snökanons-liknande hårdblåst”

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att det ser ut att bli än mer besvärligt väglag närmsta dagarna.

– Som det ser ut just nu så finns det risk för att det kommer någon snökanons-liknande hårdblåst med mycket snö här in i Mälardalsområdet, och i Stockholm, säger Bengt Olsson i Aftonbladet morgon.

Kylan stoppade tåg i Västsverige

I Göteborg rapporteras att tåg blivit stillastående på grund av kyla.

– Det är inget fel på banorna, vi kan köra trafik men jag fick veta att det är några tåg som står stilla, där man fått ta in bussar istället, säger Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour.

Trafikverket uppger för GT att det rör sig om två tåg från Töreboda/Skövde mot Göteborg och fem tåg på Kinnekullebanan mellan Lidköping, Mariestad och Gårdsjö som har ställts in.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfall i Kalmar län och för Öland, vilket innebär snöfall på 5–10 centimeter och risk för dålig sikt. Vädret ställer till det för flyg även på Kalmar Ölands flygplats där flera avgångar har ställts in.

Publicerad:

LÄS VIDARE