Planet försvann från radarn

Stort sökande inlett

Klockan 14.43 skedde den sista radiokontakten med det norska Herculesplanet – utan problem.

13 minuter senare försvann det helt från radarn i Kebnekaiseområdet.

I går uppgav norske försvarsministern Espen Barth Eide att besättningen hade avlidit – men tog minuter senare tillbaka uppgifterna.

Flera helikoptrar och flygplan, både från Sverige, Norge och Danmark och USA, har letat efter det försvunna Herculesplanet.

Vid 20.15 uppgav Norges utrikesminister Espen Barth Eide under i en radiointervju att de fem officerarna som fanns ombord hade dödats när planet störtat mot marken, skriver VG.

Strax därefter tvingades ministern ta tillbaka sina uppgifter, då planet ännu inte hittats.

Vid 21-tiden höll Barth Eide en presskonferens där han underströk att de fem officerarna ännu inte hittats.

– Mina tankar går till de närmaste och den osäkerhet och hemska lidandet de går igenom i väntan på ett besked, säger han.

Fem personer ombord

Det råder mycket dåligt väder med vind och snörök i området. Vädret ska även försämras under kvällen. Det blåser 25 sekundmeter, stormvindar, vid högfjällsstationen Tarfala, enligt TT. Dessutom försvårar mörker sökandet.

Efter 22.30 tvingades man utöka sökområdet då man ännu inte gjort några resultat.

– Man kan tänka sig en cirkel med en radie på ungefär två mil, i fjällterräng. Det är en enorm landmassa att genomsöka, säger Jonas Sundin, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningen till Aftonbladet.

Vid midnatt tvingades man att avbryta sökandet med spaningsplanen då vädret tvingade helikoptrar ner på marken. I stället fortsätter sökandet på marken med bandvagnar, skotrar och fotpatruller.

– Det är en flygsäkerhetsfråga. De kan inte flyga så lågt att de gör någon nytta, säger Jonas Sundin.

Alla norrmän

Fem personer fanns ombord på det försvunna planet.

Det ska handla om fyra besättningsmän och en passagerare, och enligt Försvarsmakten är alla fem norrmän. Planets resa ingick i militärövningen Cold Response (se fakta nedan).

– Det rörde sig om en transport inom övningen, säger Kjell Enquist, informationschef för den svenska delen av övningen på Försvarsmakten.

Räddningstjänsten har organiserat en större räddningsinsats. Sökandet var koncentrerat kring området Drakryggen i Kebnekaiseområdet.

Försvann från radarn

Klockan 14.43 upprättades den sista kontakten med planet, det hade då lyft en timme tidigare från Evenes.

– De hade då inga problem och skulle flyga vidare mot Kiruna där de skulle landa vid tre, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

14.56 sågs planet för sista gången på radarn, då befann det sig vid Kebnekaiseområdet runt åtta mil väster om Kiruna.

Sedan dess har man sökt efter det försvunna planet men området är stort och glest befolkat.

– Vi tror att det nödlandat eller havererat, säger Jonas Sundin.

Fann signal

Sjö- och flygräddningen rapporterar på sin hemsida att en dansk räddningshelikopter har uppfattat en svag räddningssignal från planet. Signalen kom från Kebnekaisefjället.

Publisert: