Ny form av snabblån upprör

Foto: Nu kan du ta snabblån – direkt i spelbutiken.

avJohan Kellman-Larsson

NYHETER

Nu kan du ta snabblån – direkt i spelbutiken. Det är butikskedjan Myway som startat ett samarbete med Blixtfinans. Spelberoendes riksförbund är starkt kritiska till utvecklingen. Och nu lovar Myway att ta bort tjänsten.

Det är företaget Blixtfinans som sedan i vintras samarbetar med butikskedjan Myway, samt flera fristående kiosker och spelbutiker. Snabblånet innebär att kunderna nu kan lämna in sina spel och låna pengar – i samma butik. Kim Grahn, ordförande för Spelberoendes riksförbund, är mycket skeptisk i utvecklingen.

"Lånen kan missbrukas"

– Man skulle aldrig få för sig att ge folk möjlighet att låna pengar på Systembolaget, men när det gäller spel är det tydligen okej. Många av våra medlemmar har hamnat i skuldfälla på grund av den här sortens lån. Det är uppenbart att lånen kan missbrukas.

Tommy Åberg är kedjechef på Myway. Till Aftonbladet säger han att samarbetet med Blixtfinans är färskt och att cirka 20 procent av kedjans butiker i dag erbjuder den här typen av snabblån.

– I dagens läge behöver butiker extratjänster för att tjäna mer pengar. Och när vi ingick i det här samarbetet i november tyckte vi att det lät bra. Som jag förstod det kunde man inte göra flera lån på samma dag, utan bara ett, och sedan måste man vänta innan man får låna igen.

– Vi har varit tydliga gentemot butikerna att de måste vara försiktiga och inte låna ut till vem som helst, säger Tommy Åberg.

"Snabblån är ett skämt"

Men det måste vara väldigt svårt att kontrollera – och man kan trots allt ta lån och få kontanter direkt i handen i vissa av era butiker.
– Nej, det är klart. Men när vi ingick i samarbetet såg vi inte kopplingen mellan spel, lån och beroende. Men det är ingenting som vi tycker är bra.
Så vad händer nu?
– Vi kommer inte förlänga kontraktet med Blixtfinans, utan kommer avsluta det vid halvårsskiftet då kontraktet löper ut.
Konsumentverket känner inte till några fler företag som ger lån via butiker, men uppger att det inte är mot lagen.
Tony Foring arbetar som butiksbiträde på Myway Spel & Tobak på Valhallavägen i Stockholm. Det är hans bror och mamma som äger butiken och de har tagit ett aktivt beslut att inte erbjuda snabblån.
– Personligen tycker jag att snabblån är ett skämt. Det är inget som vi vill erbjuda våra kunder, farorna är uppenbara.