Zlatans ököp hotar djurliv

1 av 9 | Foto: RÄTTSTVIST Zlatan har hamnat i konflikt med det jaktlag som de senaste 14 åren arrenderat en av jakträttigheterna på ön som fotbollsstjärnan nu köper. ”Zlatan får nog lägga ner miljoner på advokater för vi tänker inte ge oss”, säger jägarna och hänvisar till att nästa års jakträttsavgift är betalad.
NYHETER

Att vara eller inte vara ö-ägare, det är Zlatans fråga.

Köpet av Dävensö i Mälaren kantas av frågetecken.

Och de största förlorarna är hjortarna.

– De riskerar matbrist om ingen tar ansvar för den akuta vildsvinsjakten, säger en jägare på ön.

Det var i början av juni som Aftonbladet avslöjade Zlatans senaste förvärvsplan - en egen ö mitt i Mälaren, med en prislapp på närmare 22 miljoner kronor.

Med ön skulle Ibrahimovic kröna sitt fastighetsbestånd av bostäder i Milano, New York, Åre och Vaxholm med en riktig naturupplevelse.

Dävensö, några mil norr om Stockholm, kan beskrivas som ett privat men ändå centralt beläget paradis för jaktintresserade, med fantastisk natur och ett stort hjortbestånd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det Zlatans mamma Yurka som stått på kontraktet till ön som skulle tas över 1 juli – men i juni uppstod problem.

I centrum står jakträttigheterna. Dävensö är i privat ägo och styckad på några enstaka, friköpta tomter samt den större delen av ön, som varit till salu.

Enligt jaktlaget som i 14 år haft jakträttigheterna var det deras idé att sammanföra Zlatan med säljaren. De kände till fotbollsspelarens jaktintresse, visste att hustrun Helena är från trakten och att ön skulle innebära privat avskildhet för världsstjärnan.

– Vår förhoppning var bara att vi skulle få jaga vidare några år till. Många i jaktlaget har fyllt 70 år och värdesätter jakten på ön enormt. Det är också vi som byggt upp hjortbeståndet och sett till att djuren fått mat, säger en av jägarna till Aftonbladet.

Vid två tillfällen, i april respektive maj, blev Zlatan, hans mellanhand Gustav Kukacka samt en privatpilot runtvisade och fick provjaga vildsvin.

– För att vara nybörjare visade Zlatan enormt intresse och var både ödmjuk och självkritisk, säger en jägare.

Enligt kommunikation som Aftonbladet i juni tog del av välkomnade Zlatan via ombud upplägget och jaktlaget andades ut. Men en bit in på sommaren fick jaktkamraterna en kalldusch.

– Plötsligt meddelade förvaltaren Skogssällskapet att vi inte längre var välkomna utan skulle lämna ön, berättar jaktlaget som två månader efter uppsägningen ännu inte fått veta om köpet med Zlatan gått igenom.

Det har inte heller Eyvind Karlsson, som arrenderar och sköter om Dävensö gård och det praktiska på ön.

– Vi är flera som frågar oss om affären gått igenom eller inte. Jag har ett kontrakt med Zlatan-gänget från tillträdet 1 juli, men det faller om affären inte slutförs, säger arrendatorn.

Enligt nya uppgifter till Aftonbladet ska fastighetsmäklaren Areal utannonsera Dävensö på nytt i augusti.

– Jag diskuterar inte affärer som är pågående med utomstående, säger mäklaren Per Wijkander.

Under tiden som ägarfrågorna hänger i luften håller djurbeståndet på ön på att raseras.

Sedan jaktlaget sades upp har ingen skjutit av vildsvinen som förökar sig i rasande takt.

– Man har tappat månader av avskjutning och resultatet blir till slut ohållbart. Matkonkurrensen lär bli gigantisk och utfordringen av hjortar måste återupptas i oktober. Vem ska mata dem då? säger en av jaktlagets äldsta medlemmar.

Han är djupt besviken – men inte på Zlatan.

– Han verkade väldigt positiv och glad. Jag kan inte få in i mitt huvud att han skulle ha ställt till det så här. Det måste vara underhuggare som klantat sig, och då kanske Zlatan har tröttnat.

Aftonbladet har varit i kontakt med Zlatans mellanhand Gustaf Kukacka som snabbt avslutar samtalet.

– Inga kommentarer.