Monti ska lotsa Italien rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Mario Monti har fått uppdraget att bilda ny regering i Italien. Det ska ske så snabbt som möjligt, lovar han.

Regeringens främsta mål är att lotsa landet in på en annan ekonomisk kurs.

Mario Monti.
Mario Monti.

Italiens åldrige president, 86-årige Giorgio Napolitano, hade en tuff arbetssöndag. I kamp mot klockan förde han samtalen för att få en regering på plats till börsernas öppnande på måndagen.

Efter överläggningar med partiledarna som pågick hela dagen kallades Monti till presidentpalatset Quirinale på kvällen och blev då formellt ombedd att bilda regering. Efteråt lovade Monti att agera raskt men sade också att regeringsbildningen inte kan ske i en handvändning. Monti sade att italienarna med gemensamma ansträngningar kan övervinna skuldkrisen.

Fortsatt granskning

EU välkomnade utvecklingen men sade också att granskningen av reformarbetet kommer att fortsätta.

Den 68-årige ekonomen och förre EU-kommissionären är saklig och respekterad.

– Jag känner Mario Monti mycket väl. Jag har stor högaktning och stor respekt för honom. Jag anser att han är en man med utmärkta kvalitéer, sade Internationella valutafondens chef Christine Lagarde förra veckan.

Goda kontakter

Monti gjorde sig ett namn internationellt, då han som konkurrenskommissionär tog sig an amerikanska jättar som General Electric och Microsoft. Minnesgoda svenskar kommer ihåg att han stoppade sammanslagningen av Volvo och Scania.

Han är också en övertygad frimarknadsanhängare med goda kontakter den beslutsfattande eliten i Europa och globalt. Han har talat för en mer integrerad eurozon.

Bitter Berlusconi

Silvio Berlusconi, som fick folk att dansa på Roms gator när han avgick i lördags, lovade stödja Montis regering.

Men han signalerade också att han vill jobba för att återfå makten.

I ett brev till ett litet högerparti skrev 75-årige Berlusconi att han är "stolt över vad vi har lyckats åstadkomma under dessa tre och ett halvt år som präglats av en internationell kris utan like".

I övrigt andades brevet bitterhet, inte minst mot tidigare samarbetspartnern, talmannen Gianfranco Fini. Berlusconi skrev att det var "en dödssynd" att ta med Fini i Frihetens folk. Efter ett gräl förra året bröts samarbetet.

TT

Publicerad: