Tolgfors avgång bakslag för Reinfeldt

Förvarsministern Sten Tolgfors avgång förvärrar läget för den redan pressade statsministern.

Det menar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin:

– Det går inte så bra för regeringen just nu, detta är ytterligare ett bakslag för Reinfeldt.

Lena Mellin konstaterar att alla statsråd som tvingats lämna regeringen sedan 2006 är moderater. Och det är inte bara den senaste ministeravgången som påverkar statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Opinionssiffrorna sviktar, alliansen är splittrad i en rad frågor, det går bra för motståndarna. Dessutom får regeringen en massa kritik från borgerliga ledarsidor, att de är idélösa och saknar handlingskraft.

Hur påverkar det Reinfeldt?

– Han är inte inne i någon positiv flow, det går inte så bra. Att Tolgfors avgår under en affär som skakar regeringen, det förstärker den negativa bilden.

Aftonbladets avslöjande om mörkade dokument i Saudi-affären bidrog till försvarsministern Sten Tolgfors avgång. Men det var inte huvudskälet, enligt Lena Mellin.

– Naturligtvis påskyndade det avgången, men jag tror på hans förklaring att han inte orkar längre.

Tolgfors målade på dagens presskonferens upp en bild av att han var utsatt för ett kraftigt mediadrev. Stämmer det?

– Han är utsatt för ett i högsta grad grundat mediadrev, eftersom den svenska exporten av vapen till Saudiarabien är omgärdad av frågetecken från början, säger Lena Mellin.

Tolgfors sade att "mediadrev är inget en fyraåring förstår, men han ser hur pappa mår". Är det synd om hans familj?

– Jag kan förstå att han inte tycker det är roligt att bli utsatt för medial granskning. Men är man minister så följer granskning med automatik. Det kan var svårt att förklara för en fyraåring, men att ministrar har barn kan inte hindra att de granskas. Dessutom har vi inte granskat Tolgfors och hans familj, utan vad myndigheter underställda Tolgfors ägnar sig åt.

Tolgfors anser att "saker kommer att behöva klarläggas" i Saudiaffären, men klarlade inget själv under presskonferensen?

– Nej. Han sade att det är nödvändigt med sekretess när det gäller försvaret. Det har han hävdat hela tiden, det är därför han inte säger något.

När du såg presskonferensen sade du "skip the crap". Varför?

– För att jag tyckte att han var för långrandig när han berättade om hur duktig han varit.

"Det finns inget spel bakom avgången", hävdade Tolgfors. Men varför avgår han just nu?

– Skälet är naturligtivs granskningen. Den har hastat fram avgången, annars hade han avgått senare i vår. Det bottnar i att Tolgfors tycker det är obehagligt att ta emot stupade soldater från Afghanistan. Han kan inte distansera sig tillräckligt från jobbet, han kan inte hålla sina känslor i styr.

Hur har diskussionen egentligen gått mellan Reinfeldt och Tolgfors?

– Jag tror på Tolgfors ord. Han är för vek för det här uppdraget. Han har stått ut i 4,5 år och fullgjort det uppdrag han uppfattar att Reinfeldt gav honom. Nu när det är gjort vill han inte vara med längre. Nu skyller han på media.

Vem blir ny försvarsminister?

– Det var en svår fråga. Jag har inte en aning.

Publisert: