Hans Villius död

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-legendaren Hans Villius är död.

Mannen med en av Sveriges mest älskade röster blev 88 år gammal.

– Det var oerhört lätt att arbeta med honom. Jag sörjer honom djupt, säger vännen och kollegan Olle Häger.

Foto: SCANPIX
Tv-legendaren Hans Villius är död.

Hans Villius unika berättarröst gjorde honom till en av våra mest populära tv-personligheter.

I en mängd historiska dokumentärer – många producerade tillsammans med vännen Olle Häger – har Villius inspirerat och utbildat svenska folket i allt från andra världskriget till mordet på John F Kennedy.

Fick medalj

Så sent som förra veckan intervjuades Hans Villius i Aftonbladet och gratulerades efter att han tillsammans med Olle Häger tilldelats kung­ens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band.

– Tack ska du ha. Jag tycker det var överraskande. Det var länge sedan jag gjorde något, men det är mycket trevligt, sa han om medaljen.

Han berättade då om vilka historiska händelser som intresserade honom själv mest.

– Jag har varit intresserad av skotsk historia under 1500-talet och Maria Stuart. Tillsammans med min fru skrev jag också en bok om Raul Wallenberg under 1960-talet. Vi fick stor uppmärksamhet då vi påstod att han var död. Numera tror man att vi hade rätt, sa han.

I över 30 år har Olle Häger arbetat tillsammans med Hans Villius, först på Sveriges Radio och sedan på Sveriges Television.

– Vi jobbade tillsammans praktisk taget varje dag i 30 år, helt utan att gräla, säger Olle Häger till Aftonbladet.

– Jag var hemma hos honom så sent som i går. Då var han hemma och var väldigt glad och pigg. Vi satt och snackade om program vi har gjort och han var på gott humör. Plötsligt är han borta. Det känns väldigt sorgligt.

Blev 88 år gammal

Hans Villius kunde själv inte närvara då kungen delade ut medaljen i förra veckan eftersom han befann sig på korttidsboende sedan en tid tillbaka.

I flera år har han lidit av diabetes och under midsommaraftonens morgon så orkade inte hjärtat längre och han somnade in.

Hans Villius blev 88 år gammal och lämnar efter sig sin fru, två barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Publicerad: