Nyheter

Knarket flödar i Helsingborg

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Nästan 10 000 doser narkotika i avloppsvattnet en vanlig lönehelg

Nästan 7 000 doser amfetamin, över 6 000 doser cannabis och mer än 1 000 doser kokain.

Det använde invånarna i Helsingborg under förra ­lönehelgen. Regionen är ­strategisk för narkotikatrafiken i hela Skandinavien.

– Trenden går åt en mer tillåtande inställning till droger, säger alkohol- och narkotikaforskaren Håkan Leifman.

De 130 000 invånarna i Helsingborg har brukat stora mängder narkotika under löningshelgen i maj, enligt tidningen Citys undersökning.

Drogerna ingen nyhet

Genom att låta analysera ­avloppsvattnet i Helsingborg under helgen 26–27 maj har forskare vid Karolinska kunnat fastställa hur drogerna flödat i staden.

– Helsingborg ligger i en region som är strategisk för narkotikadistributionen för hela Skandinavien. Det innebär att det alltid är gott om narkotika i vårt område, säger Jonas Berg, chef för Helsingborgs­polisens ungdoms- och narkotikagrupp, till City.

Att droger är vanligt är inget unikt för Helsingborg, enligt Håkan Leifman, direktör vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Det kan ju självklart vara så att en person står för flera doser i undersökningen. I Sverige är det ungefär två procent av befolkningen som använder narkotika dagligen och cannabis är den absolut vanligaste drogen, säger Håkan Leifman.

Yngre testar

Oroande är att användandet kryper ner i åldrarna.

– Det är yngre personer, runt 17, 18 år, som står för en ökning vad gäller cannabisanvändning, framför allt bland killar. Vi kan se en mer tillåtande inställning och att de betraktar riskerna med cannabis som mindre allvarliga.

Fortfarande är siffrorna i Sverige mycket låga jämfört med länder som Tyskland, Danmark och Holland, men man bör hålla ett vakande öga på utvecklingen, enligt Håkan Leifman.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: