Nyheter

Alla partier kände till vapenfabriken

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Samtliga riksdagspartier informerades våren 2010 om det planerade bygget av vapenfabriken.

Det rapporterar Ekot i dag, efter att ha tagit del av en hemlig promemoria.

Promemorian som Ekot hänvisar till ska ha redovisats för Exportkontrollrådet i maj 2010.

Dokumentet redovisar i detalj hur projektet om vapenfabriken ska utvecklas och att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, bland annat ska utbilda hur stridsdelar framställs, rapporterar Ekot.

Samtliga partier

I Exportkontrollrådet sitter representanter för samtliga riksdagspartier.

En av de som deltagarna som var med var Björn Leivik (M). På Ekots fråga hur ledamöterna diskuterade kring projektet svarar han:

– Ja, det var väl inte så mycket resonemang eftersom det fanns ett avtal mellan våra länder. Det var det som reglerade upplägget och det kunde inte vi ha några synpunkter på.

Detta har hänt

Ekot avslöjade i går att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapen­fabrik. Fabriken har ännu inte börjat byggas.

Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för ”Simoom”, visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.

När regeringen 2007 ansåg att samarbetet blev för känsligt, skapades ett bolag som knoppades av från FOI. SSTI, Swedish security technology and innovation, registrerades vid Bolagsverket 2009.

Enligt Ekot har FOI:s experter rest till Saudiarabien för att studera markförhållandena där fabriken ska ligga.

Sedan 2005 har Sverige ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Det slöts 2005 av S-regeringen och förlängdes 2010 av alliansregeringen.

Regeringen är överens om att lagarna kring vapenexport ska skärpas. En utredning ska tillsättas inom kort.

Källa: SR Ekot

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa enkelt tandblekning hemma - vitare tänder på 30 minuter.

Dentway

Publisert: