Nyheter

Svenskar påstås kunna släppas snart

Av: 

Ivar Nilsson

Martin Schibbye och Johan Persson.
Martin Schibbye och Johan Persson.

NYHETER

De fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kan snart släppas.

Den slutsatsen drar belgiske EU-veteranen Louis Michel efter ett möte med Etiopiens premiärminister.

Enligt den den belgiske EU-parlamentarikern och tidigare utrikesministern Louis Michel var den etiopiske premiärministern Meles Zenawi positiv till att benåda de två fängslade svenskarna, vid ett möte dem emellan nyligen.

– Det var ett väldigt bra och positivt möte mellan mig och premiärministern. Min uppfattning är att han var på gott humör och positiv till att lösa situationen, säger han till Aftonbladet.

"Mycket känslig period"

Tidigare i dag sa han till den amerikanska radiostationen Voice of America att en benådning av svenskarna skulle kunna ske inom ett par dagar. När Aftonbladet får tag på honom vid lunchtid uttrycker han sig dock mer försiktigt.

– För ögonblicket måste vi lugna ner situationen. Vi är i en mycket känslig period.

När kan ett frisläppande bli av?

– Min uppfattning är att det kan ske ganska snabbt, men jag kan inte säga när, säger han.

Under mötet pratade de om hur en benådning skulle kunna gå till, men också vad som krävs från svenskarnas sida. I onsdags fick Michel ett privat möte med dem i fängelset.

Svenskarna är ångerfulla

– De var ångerfulla och sa att de var beredda att be om ursäkt och lova att inte upprepa misstaget, säger Michel.

Expertis har tidigare sagt att en förutsättning för benådning är just att medge skuld, be om ursäkt och att lova bättring.

– Jag har känt att premiärminister Meles är medveten om att det här är pinsamt. Och jag tror att han vill ha en lösning, vilket, naturligtvis, är förenligt med lagen. Och han är ganska kreativ när det gäller att hitta denna (lösning), om de här fångarna visar välvilja, och med en förstående inställning från den svenska regeringen, sade Michel tidigare under dagen till VOA.

Inte lämnat nådeansökan

Schibbyes och Perssons svenske advokat Thomas Olsson säger till TT att han inte känner till Michels uppgifter, men påpekar att de hänför sig till de diplomatiska ansträngningar som han själv inte är inblandad i.

– Det vore ju väldigt glädjande om det stämmer, säger Olsson om Michels tro på ett snart frisläppande.

Såvitt Olsson vet har Schibbye och Persson inte lämnat in sina nådeansökningar än.

Vill inte kommentera

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han inte vill kommentera Michels initiativ, men uppger att Michel inte arbetar på regeringens uppdrag.

– Jag tror att det är bättre ju mindre jag säger om detta, säger Reinfeldt.

Persson och Schibbye greps och skottskadades i juni när de illegalt korsade gränsen från Somalia till den stängda etiopiska Ogaden-regionen. De fälldes för samröre med den i Etiopien terrorstämplade gerillan ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Svenskarna överklagade inte sina elvaåriga fängelsestraff eftersom de i stället vill försöka bli benådade.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert: