Attackerna mot familjen

1 av 17 | Foto: Förvirrad dansk En 48-årig dansk greps 2008 efter att ha gjort utfall med samurajsvärd och uttalat hot mot kronprinsessan Victoria. I samband med Victorias 35-årsfirande på Solliden för några veckor sedan fick Borgholm besök av han igen. Mannen som av oklara skäl ogillar kronprinsessan skarpt ska även ha dykt upp på Ölands­bladets redaktion och bett om en karta över Solliden, där han skulle tälta.
NYHETER

Gårdagens attack mot Carl Philip är långt ifrån den första mot kungafamiljen.

2002 fick prinsen ta skydd hos väktare på en innekrog i Stockholm efter att ha jagats av ett ungdomsgäng.

– En del människor blir provocerade av att kungligheterna lever privilegierat, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

En 16-åring som slängde en jordgubbstårta i ansiktet på kungen.

En psyksjuk man som kraschade en stulen bil på slottsgården för att bevisa sin kärlek till kronprinsessan Victoria.

En förvirrad dansk i ninja­dräkt som satte skräck i Borgholm med samurajsvärd och en okopplad rottweiler, också han på jakt efter Victoria.

Förälskad i Victoria

Listan över dem som angripit kungafamiljen är lång.

2002 var prins Carl Philip och hans dåvarande flickvän Emma Pernald på väg hem från ett biobesök i centrala Stockholm. När de passerade Stureplan blev de attackerade av ett aggressivt ungdomsgäng och tvingades ta skydd hos vakterna på innekrogen Laroy.

I september 2005 stal en psykiskt sjuk 28-åring en bil som han sedan kraschade in i en vägg på borggården utanför Kungliga slottet i Stockholm. Mannen ska ha sagt sig vara förälskad i kronprinsessan Victoria och var desperat att få hennes uppmärksamhet.

Hovexperten förvånad

I samband med Victorias 35-årsfirande på Solliden för några veckor sedan fick Borgholm besök av den så kallade ”Ninjamannen”, en 48-årig dansk som greps av polisen 2008 efter att ha gjort utfall med samurajsvärd och uttalat hot mot kronprinsessan.

Mannen skickades hem till Danmark, men återvände för att söka upp kronprinsessan, som han av oklara skäl ogillar starkt. Bland annat dök han upp på Ölandsbladets redaktion och bad om en karta över Solliden, där han enligt egen uppgift skulle tälta.

Att prins Carl Philip har hamnat i bråk förvånar Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

– Jag blev väldigt överraskad. Han är ingen kille som slåss, snarare är han den som viker undan. Det låter som att någon har attacker­at honom oprovocerat, säger hon.

Kidnappningsrisk

Även det faktum att prinsen inte verkar ha haft några livvakter med sig är märkligt, enligt Alexandersson.

– Privat har han oftast inte livvakter med sig, det är framför allt på offentliga uppdrag. Men när han går ut på nattklubb brukar han ha livvaktsskydd. Den miljön kan lätt bli besvärlig.

Jenny Alexandersson tror att gårdagens incident kan leda till att prinsen bevakas hårdare i framtiden – inte minst på grund av risken för att bli kidnappad.

– Är det nu så att han inte hade något skydd så kan det mycket väl bli så att han alltid har det i framtiden, han får inte hamna i sådana situationer. Det handlar inte bara om risken att bli skadad, utan även om eventuella kidnappningshot. Den risken vill man inte ta, säger hon.