Kidnapparna har kontaktat miljardärsfruns familj

”Oroväckande att vi inte fått något livstecken”

avKerstin Nilsson

Kidnapparna har återigen kontaktat den försvunna miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagens familj.

Men fortfarande har familjen inte fått något livstecken.

– Vi hoppas fortfarande att hon är vid liv, men det är oroväckande, säger förundersökningsledare Tommy Brøske.

Flera gånger har familjen via media vädjat om att få ett livstecken från kidnapparna.

För att veta att Anne-Elisabeth Hagen fortfarande är vid liv.

1 av 3 | Foto: Privat foto/ Norska polisen/AP/TT
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har saknats sedan 31 oktober och misstänks ha blivit kidnappad. Bilden är odaterad och gavs ut av polisen på en presskonferens.

Men fortfarande efter 104 dagar har de inte fått något bevis för det.

Miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen, 68, försvann från sitt hem på morgonen den 31 oktober förra året.

Samtidigt krävdes hennes make, el-entreprenören och miljardären Tom Hagen, en av Norges rikaste män, på 9 miljoner euro, cirka 92 miljoner svenska kronor, i kryptovaluta.

Ny kontakt med kidnappare

På en presskonferens på måndagskvällen bekräftade norsk polis att de som hävdar att de kidnappat Anne-Elisabeth Hagen återigen tagit kontakt.

Förra gången var den 16 januari, något som familjens advokat berättade om på en presskonferens den 24 januari, där han vädjande om att kidnapparna skulle ta kontakt på ett sätt så att man kunde kommunicera med dem.

– Efter den presskonferensen i januari, har det kommit ett nytt budskap. Budskapet är riktat till familjen. Både advokaten och polisen har kontaktats på en ny plattform, säger förundersökningsledare Tommy Brøske.

Han vill varken berätta när, hur eller på vilket sätt kontakten togs, för att inte riskera att någon utomstående blandar sig i kommunikationen.

– Vi kan bara säga att det är en bättre lämpad plattform, säger Tommy Brøske.

Saknas livstecken

Det som alla hade hoppas på – ett livstecken från Anne-Elisabeth Hagen – kom inte.

– Det finns i det nya budskapet inte något bevis för att de som hävdar att de har Anne-Elisabeth Hagen verkligen har henne, säger Tommy Bröske.

Polisen hoppas fortfarande att Anne-Elisabeth Hagen ska vara vid liv, trots att inget livstecken kommit sedan hon försvann för över tre månader sedan.

– Det är oroväckade att det inte har kommit något bevis på att hon är vid liv.

– Det kan vara ett direkt telefonsamtal eller ett mejl med video, bilder eller ljud, säger Tommy Brøske.

Han understryker att polisen inte är någon förhandlingspart – utan att det är familjen och deras advokat som sköter det.

– Men vi vill gå ut och berätta att vi ser det som positivt att man nu har tagit en ny kontakt, på en plattform som är bättre lämpad, säger Tommy Brøske.

Advokaten kräver bevis

Lite senare under kvällen höll familjens advokat, Svein Holden, också en presskonferens, där han precis som förra gången talade till kidnapparna.

– Familjen tycker att det är bra att de som hävdar att de har Anne-Elisabeth har kontaktat oss på ett annat, bättre sätt. Det negativa är att det handlar om envägskommunikation, säger advokaten.

Han meddelar också att familjen kommer att följa polisens råd, att inte inleda någon förhandling med kidnapparna, innan man fått bevis för att Anne-Elisabeth Hagen är vid liv och vid god hälsa.

– När familjen får ett sådant livstecken som motparten har föreslagit i sin nya kontakt med oss, kommer familjen arbeta för att få Anne-Elisabeth tryggt hem, säger Svein Holden med ett tydligt buskap till kidnapparna.

För säkerhets skull upprepar han sitt budskap på engelska, precis som han gjorde i januari.