Ungerns regering rasar mot Annika Strandhäll

Viktor Orban vill ha fler ungerska barn – Strandhäll: ”Osar 30-tal”

Uppdaterad 2019-02-17 | Publicerad 2019-02-16

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll skrev att Ungerns familjepolitik osar 30-tal.

Nu har regeringen kallat till sig Sveriges ambassadör – och Ungerns familjeminister har skrivit ett öppet brev till Strandhäll.

UD skriver att länderna har väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik.

Ungern har bland de lägsta födelsetalen av OECD-länderna.

I sitt tal till nationen i söndags föreslog premiärminister Viktor Orban att ungerska kvinnor med fyra barn eller fler ska undantas inkomstskatt.

Annika Strandhäll (S).

”I hela Europa föds färre och färre barn, och svaret från väst är migration /.../ Vi ungrare tänker på ett annat sätt. Istället för att jämna ut siffror vill vi ha ungerska barn. Migration, för oss, är kapitulation, sade Viktor Orban enligt The Guardian.

Annika Strandhäll: ”Alarmerande”

I tisdags delade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) en ledarartikel från Aftonbladet på ämnet, och skrev på Twitter.

”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för”.

Ungern: ”Oacceptabelt”

Nu har Ungern reagerat mot uttalandet genom att kalla upp Sveriges ambassadör för ett möte.

Utrikesminister Peter Szijjarto sa på en presskonferens under fredagen att ambassadören meddelats att kommentarerna var ”oacceptabla”, skriver AFP.

– Ungern spenderar pengar på familjer och Sverige spenderar det på migranter, sa Peter Szijjarto.

UD: Vi har väldigt olika syn

Svenska utrikesdepartementet skriver i en kommentar till Aftonbladet:

Vi kan bekräfta att ambassadören i Budapest kallades upp med anledning av Annika Strandhälls kritik mot den ungerska familjepolitiken.

Sverige och Ungern har väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik.

Minister kräver en ursäkt

Katalin Novák, Ungerns minister för familjefrågor, har skrivit ett öppet brev till Annika Strandhäll.

Novák inleder med att gratulera Strandhäll för att hennes parti lyckades bilda regering ”efter fyra månaders kamp”. Hon skriver att det är ovanligt och ovänligt att en europeisk regering fördömer ett annat lands inrikespolitik utan att först informera varandra via traditionella diplomatiska kanaler.

”Det är oacceptabelt att du jämför Ungern med Nazityskland. Jag förkastar detta i mitt lands namn”, skriver Katalin Novak, och brevet avslutas med att ministern insisterar på att Strandhäll ber om ursäkt.

ANNONS