Trump prisar Nordkoreas diktator

avTT

Foto: KRT/TT
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under toppmötet i Singapore i fjol. Stillbilden är från statskontrollerad nordkoreansk tv. Arkivbild.

USA och Nordkorea har enats om att ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un ska träffas i Vietnams huvudstad Hanoi i slutet av februari.

När Trump basunerade ut nyheten passade han även på att prisa den brutale diktatorn.

Donald Trump kom med beskedet på Twitter.

"Mina representanter har precis lämnat Nordkorea efter ett väldigt produktivt möte och har kommit överens om tid och datum för det andra toppmötet med Kim Jong-Un", skrev han, och tillade: "Jag ser fram emot att få träffa ordförande Kim och fortsätta vägen mot fred!".

Enligt Trump ska mötet äga rum den 27–28 februari.

Smickrade Kim

Men Trump stannade inte där. I en tweet något senare berömde Trump Nordkoreas brutala diktator Kim i ytterst smickrande ordalag.

"Nordkorea, under ledarskap av Kim Jong-Un, kommer att bli en stor ekonomisk motor. Han kommer att överraska många men inte mig, för jag har lärt känna honom och förstår helt hur begåvad han är. Nordkorea kommer att bli en annan sorts raket – en ekonomisk!", skriver presidenten och syftar på det öknamn han använde för Kim innan de två blev vänner: "Little rocket man".

Nordkorea är ett av de mest repressiva och totalitära länderna i världen där befolkningen utsätts för omfattande förtryck och omänsklig behandling. Människorättsorganisationer har rapporterat om en omfattande användning av tortyr och avrättningar av politiska fångar. Yttrandefriheten är obefintlig.

Beskedet från Trump kommer efter att Stephen Biegun, USA:s speciella sändebud för Nordkorea, hållit tre dagars överläggningar med höga nordkoreanska företrädare i Pyongyang.

"Mitt i en dialog"

Samtalen i Pyongyang är fortfarande höljda i dunkel, men de antas ha handlat om en lång rad frågor kring kärnvapennedrustning. En oklarhet är om USA erbjudit sig att lyfta sanktioner mot Nordkorea i utbyte mot att landet tar konkreta steg mot nedrustning.

Biegun har informerat Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Hwa om vad samtalen hittills nått fram till. Han tror att de kan leda till stora framsteg, men att mycket arbete återstår.

– Vi vet inte vart det bär, men vi är mitt i en dialog, sade Biegun till nyhetsbyrån AFP.

– Våra diskussioner med Pyongyang var produktiva.

Kang har uttryckt att USA har Sydkoreas fulla stöd under samtalen.

Tyst från Nordkorea

Nordkoreanska statliga medier har inte nämnt samtalen, och Nordkorea har ännu inte officiellt bekräftat att mötet med Trump ska äga rum.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer Biegun att träffa sin nordkoreanske motpart Kim Hyok-Chol ytterligare en gång före mötet mellan nationernas ledare.

Mötet i Hanoi blir det andra mellan Trump och Kim, sedan de träffades i Singapore i juni i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM