Sverige tog silver i kock-VM

avTT

1 av 2 | Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Lag Sebastian Gibrand tog silver under tävlingarna i Lyon.

Svenske Sebastian Gibrand tog silver i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or i franska Lyon. Med sitt lag slogs han om medaljplatserna mot 23 andra länder.

– Det är delade känslor. Tyvärr räcker det inte hela vägen, säger Gibrand till TT.

Det var Norden som dominerade på kock-VM – Danmark knep guldet och Norge tog hem bronset. Däremellan hamnade Sverige, och precis utanför pallen kom Finland.

Sebastian Gibrand har de senaste fem åren siktat mot den här tävlingen. Det är många hundra timmar han lagt ner. Att nu snubbla på mållinjen ger kluvna känslor även om det positiva överväger för tillfället.

– Vi hade en otrolig tro på vår produkt. Tyvärr räcker det inte hela vägen men det är klart att man gläds lite, säger han en kort stund efter att ha fått gå upp på podiet med sina lagkamrater.

Saknas två procent

Under tävlingen har Gibrand tillsammans med sitt lag haft 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter för 14 personer. Den ena rätten som alla lag behövde göra var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.

I den andra rätten var kalv huvudråvara. Där bjöd svensklaget på en ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, bräserade short ribs av kalv, färserad kalvbräss med citrontimjan, svensk potatis tillagad i smör, variation av svamp, tartelette av örter och kronärtskocka.

I laget ingick även assistent Gustav Leonhardt, Henrik Norström och lagchef var Tommy Myllymäki.

– Vi levererade till 98 procent. Jag önskar att vi hade kunnat skjuta till de sista två procenten men vi kan inte göra mer än vårt bästa, säger Gibrand.

Vad som inte riktigt stämde är svårt att säga specifikt.

– Det är finish-grejer som är avgörande i slutändan. Det är den sista lilla touchen, sista lilla saltflingan, presentationen.

Sverige har tagit guld en gång i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

TT: Ger inte det här också dig bränsle att fortsätta?

– Jo, men absolut. Det är det första man känner, att nu kör vi igen. Jag älskar det här och drivs av den här tävlingen. Förhoppningsvis har jag möjlighet att stå här igen, säger Gibrand.

Diska och städa

Bocuse d'Or är en tävling i fransk matlagning. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Totalt deltog 24 länder. Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas framhäva det egna landet i sina rätter.

Vad som händer nu för svenskens del är inte helt klart.

– Jag vet faktiskt inte, jag har bara planerat fram till den här dagen. Diska, städa och plocka i ordning, det är så långt jag har tänkt i min planering, säger Sebastian Gibrand.