Statiner effektiva – även för äldre

avTT

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Blodfettsänkande läkemedel, så kallade statiner, är effektiva – även för äldre. Det visar en analys som presenteras i tidskriften The Lancet. Arkivbild.

Blodfettsänkande läkemedel minskar risken för hjärtinfarkt eller stroke. Även om patienten i fråga är gammal.

Blodfettsänkande läkemedel, så kallade statiner, minskar halterna av det "onda" LDL-kolesterolet. På så sätt minskar risken för allvarliga hjärt-kärlhändelser, som hjärtinfarkt eller stroke. Effekten hos yngre patienter är väldokumenterad, medan den hos äldre patienter har varit mer oklar.

För att bringa klarhet har australiska forskare nu analyserat 28 kontrollerade studier där deltagarna hade lottats till olika behandlingsalternativ. Analysen, som nu presenteras i tidskriften The Lancet, visar att även om effekten är något mindre så har även äldre patienter stor nytta av dessa läkemedel.

För alla patienter, oavsett ålder, minskade medicineringen risken för en hjärtinfarkt med en femtedel för varje 1 mmol/ml (millimol per liter) som LDL-kolesterolet minskade i blodet. För patienter under 55 år minskade risken med 30 procent, medan minskningen för patienter 75 år eller äldre var 20 procent.

Poängen, skriver forskarna, är att statiner är effektiva – även för äldre.

– Statiner är användbara och billiga mediciner som minskar antalet hjärtinfarkter och stroke hos äldre patienter. Fram till nu har det funnits en bevislucka och vi ville undersöka deras effekt och säkerhet bland äldre patienter, säger en av forskarna bakom studien, Jordan Fulcher, till tidskriften.

Svensk forskning har nyligen visat att höga kolesterolvärden är farligt även för äldre, varför äldre människor bör fortsätta att äta sina blodfettsänkande mediciner.

ARTIKELN HANDLAR OM