Fick nära en tredjedel av C-biståndet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Drygt sex miljoner kronor av det partianknutna statliga biståndet från Centerpartiet har gått till projekt nära riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani och hennes pappa Abid, avslöjar Ekot.

Uppgifterna kommer från hittills hemliga handlingar.

Riksdagsledamoten har tagit timeout - men får full lön från riksdagen.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani
Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani

Det är Ekots reporter Erik Ridderstolpe som har fått ut handlingarna som visar hur mycket pengar som betalats ut, efter tre månaders sekretessprövning inom Utrikesdepartementet.

Drygt sex miljoner kronor har under fyra år, 2007-2010, betalats ut till C-ledamotens pappas parti "Nationell demokratisk allians" och ett FN-förbund i Irak. Pengarna motsvarar nästan en tredjedel av det totala partianknutna biståndet från C.

Misstänkt för bedrägeri

Frågan uppdagades när biståndet för åren 2009 och 2010 skulle redovisas för ett och ett halvt år sedan och Centerns internationella stiftelse gjorde en polisanmälan. En förundersökning om brott har inletts rörande utbetalningarna 2009-10 och riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani är misstänkt för bedrägeri. Hon har sedan dess en timeout från alla sina politiska uppdrag och kommer heller inte att kandidera till EU eller riksdagen.

Ursprungligen var det ordföranden i CIS, Centerpartiets internationella stiftelse, riksdagsledamoten Ulrika Carlsson, som larmade om de misstänkta oegentligheterna i den egna organisationen. Dagens uppgifter kommer dock inte att leda till någon ny åtgärd.

– Det pågår en polisutredning och så länge den pågår kommer vi inte att hantera det på något annat sätt, säger Carlsson.

"Rimligt med timeout"

När Al-Sahlani delgavs misstanke om brott kommenterade Anders W Jonsson, Centerns gruppledare i riksdagen, ärendet. Så här sa han till Aftonbladet då:

– Hon har berättat för mig att hon av åklagare delgivits misstanke om brott. I och med att hon är delgiven misstanke är det rimligt att hon tar timeout.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att timeout inte finns som politiskt begrepp - och att riksdagen därmed fortsätter att betala ut lön på nästan 60 000 kronor i månaden till Al-Sahlani under frånvaron.

För att arvodesbetalningen ska stoppas krävs att ledamoten själv ansöker om tjänstledighet, föräldraledighet eller om att lämna riksdagen helt. Någon sådan ansökan har dock inte kommit in till riksdagskansliet.

Abir Al-Sahlani har efter denna artikel skrevs friats från alla anklagser.

Publicerad: