Mejla

Wolfgang Hansson

Putins och Obamas tjuvnyp på mötet

NYHETER

Rullade inte röda mattan för USA:s president

Obama träffar gayaktivister i Ryssland.

Putin lät bli att rulla ut röda mattan när Obama landade.

De två vuxna männens djupfrysta sandlådekrig bådar inte gott för toppmötet i Sankt Petersburg.

Sedan en tid tillbaka uppträder de två presidenterna som två retstickor som inte kan sluta ger varandra tjuvnyp. Och som hela tiden skyller på varandra.

Putin gav avlyssningsläckan Edward Snowden asyl inte för att han på något sätt delar amerikanens demokratiska värderingar utan framförallt för att reta och förödmjuka Obama.

Den amerikanske presidenten svarade med att ställa in ett planerat besök hos Putin precis före G-20 mötet i Sankt Petersburg och reste till Sverige istället.

Obama trappade upp retkriget ytterligare under sitt besök i Stockholm genom att lova försöka lösa gåtan om vad som hände den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som greps av ryssarna och försvann i rysk fångenskap.

Udd mot Putin

Innan dess hade han låtit meddela att han tänkte träffa hbt-aktivister under G-20 mötet. Med tanke på Rysslands usla behandling av homosexuella och en ny lag som förbjuder "homosexuell propaganda" är udden i det mötet direkt riktad mot Putin.

Relationerna mellan de två länderna är bottenfrysta på ett sätt som vi inte sett sedan Kalla kriget.

Vladimir Putin har signalerat att Ryssland vill ha tillbaks den stormaktsroll i världspolitiken man hade på Sovjetunionens dagar.

USA tycker att Ryssland rör sig mot ett alltmer auktoritärt samhälle och på internationell nivå saboterar USA:s försök att lösa olika världskriser.

Ingenstans är det mer tydligt än i konflikten om Syrien.

Ryssland har i FN:s säkerhetsråd stoppat alla försök att ingripa mot den syriska regimen. Om USA attackerar Syrien sker det därför utanför säkerhetsrådet, den enda av alla accepterade legitima instansen för den här typen av anfall.

Ensamme Obama

Därför står Obama ganska ensam. I nuläget är det bara Frankrike som militärt är beredda att delta i en Syrienattack.

Toppmötet i Sankt Petersburg där världens 20 rikaste länder möts är förmodligen sista chansen att hitta en gemensam internationell linje om Syrien. Problemen i världsekonomin skulle ha dominerat mötet men nu blir det istället Syrien.

Ett beslut om att pressa Assadregimen och oppositionen att hålla fredssamtal skulle kunna skjuta en amerikansk attack på framtiden.

Chanserna till en sådan överenskommelse är dock små. Troligare är att Obama försöker utnyttja G-20 mötet att trumma upp stöd för sin tuffa linje . Putin kan använda världsscenen för att kräva att USA presenterar klara och tydliga bevis på att det var Assadregimen som låg bakom kemvapenattacken för dryga två veckor sedan eller i annat fall avstår från ett anfall.

Öga mot öga

Risken är att motsättningarna ökar istället för minskar.

Normalt fattas alla viktiga besluten på såna här toppmöten när ledarna möts öga mot öga vid sidan av de ordinarie förhandlingarna. Förhandsbeskedet är att det inte blir något enskilt möte mellan Obama och Putin. Visar det sig stämma bådar det inte gott för några konkreta resultat.

Det ryktas till och med om att Ryssland gjort om den traditionella bordsplaceringen vid det stora förhandlingsbordet så att Obama och Putin inte ska behöva sitta bredvid varandra.

Fast det är nog inte tillräckligt för att hindra dem att fortsätta dela ut tjuvnyp åt varandra.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Barack Obama | Aftonbladet

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: