Nyheter

AFTONBLADET AVSLÖJAR: Skattesmäll för Adaktusson

Av: 

Richard Aschberg

Lars Adaktusson med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Foto: Lotte Fernvall

NYHETER

Kristdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet Lars Adaktusson har enligt Skatteverket lämnat oriktiga uppgifter i sin privata deklaration.
Ärendet gäller en gåva på 60 000 kronor som hans bolag skänkte till en kyrka, pengar som Skatteverket anser att han borde ha tagit upp som lön.
Adaktusson åker nu på ett skattetillägg och extra skatter på totalt 46 450 kronor.

Lars Adaktusson, 58, har på senare tid lanserats som Kristdemokraternas nya stjärna. Han är partiets förstanamn till Europaparlamentet och kommer med största sannolikhet ersätta Alf Svensson i Bryssel.
Han har ett förflutet som nyhetsankare på Aktuellt och driver sedan ett par år tillbaka ett konsultbolag som jobbar med tjänster inom media, konferenser och rådgivning.

Annan uppfattning

Det är detta bolag, Adaktusson media AB, som två gånger under 2012 skänkte pengar till Centrumkyrkan i Sundbyberg för stöd till barnhem i Vitryssland.
Skatteverket anser att gåvan ska betraktas som hans personliga levnadskostnad och beskattas som lön.
Men Lars Adaktussons bolag har haft en annan uppfattning.
"Kostnaden för gåvorna har motiverats med att dessa skulle påverka bolagets lönsamhet och varumärke positivt. Det har dock inte på något vis visats att gåvorna har varit i betydelse för bolagets anskaffning av uppdrag eller hur de har påverkat bolagets resultat positivt. Bolaget har inte på något sätt visat hur gåvorna har använts i marknadsföring.", skriver Skatteverkets i sitt beslut och fortsätter lite längre ner:
"Anledningen till att gåvorna har lämnats torde snarare bero på ditt personliga intresse och engagemang."
Skatteverket anser att Lars Adaktusson har lämnat oriktiga uppgifter i sin deklaration. Han åker därför på både inkomstskatt på de 60 000 kronorna och ett skattetillägg på 40 procent av skatten som ska betalas.

”Kommer självklart betala det”

Totalt handlar det om drygt 46 000 kronor mer i skatt som ska vara betalt senast den 26 mars.
– Jag kommer självklart att betala det, säger Lars Adaktusson till Aftonbladet.
Han kommer inte överklaga Skatteverkets beslut.
– Min revisor hade godkänt det där och sen hade Skatteverket en annan uppfattning och då får man böja sig för det.

”Borde ha annonserat”

Lars Adaktusson uppger att han borde ha agerat annorlunda om gåvorna skulle ha använts i marknadsföringssyfte för bolaget.
– Jag borde ha annonserat i något församlingsblad eller någonting. Då hade det inte varit något problem.
Skatteverket anser att du har lämnat oriktiga uppgifter och du får skattetillägg, hur känns det?
– Det är självklart mitt ansvar. Jag har gjort fel, men skatteregler är inte alltid helt enkla att tolka och då får man rätta sig efter det beslut som fattas av Skatteverket och det har jag gjort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: