45-årig nätpedofil döms till fängelse

Publicerad 2013-11-04

Den 45-årige försäljningschefen åtalades för att ha pressat unga flickor att posera på nätet.

Nu döms nätpedofilen till fängelse i två år.

Linn, 13, orkade inte längre stå emot mannens hot. Den 8 mars i år klev hon ut framför tåget och tog sitt liv. Hon var en av ett tjugotal flickor som drabbats av den misstänkte 45-årige nätpedofilen.

Mannen – som av vänner beskrivits som "social" och "hjälpsam" – arbetade som försäljningschef och var idrottsledare. Han misstänks ha sökt upp ett stort antal flickor på nätet.

Pressade unga flickor

Efter att ha chattat med dem en stund under ett falskt alias började han pressa dem att posera nakna över nätet.

Om inte hotade han med att publicera falska nakenbilder på dem.

I dag dömdes 45-åringen till fängelse i två år. Han ska betala skadestånd till målsägarna.

Mannen fälls för ofredande, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

Örebro tingsrätt ogillar dock åtalspunkten gällande våldtäkt mot barn och friar mannen på den punkten.

Både mannen och flickan har sagt att de haft samlag. Mannen hävdar att hon då var över 15 år. Flickan har dock i två av tre polisförhör sagt att hon var under 15 år gammal.

– Ord står mot ord och det finns ingen annan bevisning. Rätten menar att mannens uppgifter inte kunnat motbevisas, därför ogillas åtalet, säger rättens ordförande Per Grevesmühl.

Yrkade på fem år

24 målsägare fanns i fallet.

Som bevisning mot 45-åringen fanns bland annat återskapade konversationer från hans dator. Mannen hävdade under rättegången att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts. Genom de tekniska undersökningarna har man inte kunnat utesluta den möjligheten, men tingsrätten menar att det med hjälp av annan bevisning är fastställt att mannen är skyldig.

Bland annat hade datorn gömts samma dag som mannen greps, den 13 mars i år. Datorn hittades först 2 april. 45-åringen har i tre polisförhör hävdat att datorn var stulen, men sa under rättegången att han själv gömt den. Skälet: Att Kronofogden skulle göra utmätningar och att han inte ville att den skulle utmätas. Något pågående ärende fanns dock inte hos Kronofogden.

Åklagaren yrkade i sin slutplädering att mannen skulle dömas till fem års fängelse.

Åklagare Pia Åsberg tycker att straffet skulle ha varit längre, även sett till att han frias för barnvåldtäkt.

– Det är i huvudsak en bra dom, men utifrån det han nu döms för ligger straffet lite lågt. De allvarligaste rubriceringarna borde ha ett högre straffvärde, säger hon till TT.

Välkommen
in!

ANNONS