USA varnar andra länder: Våra hemliga operationer kan röjas

Publicerad 2013-10-25

USA ringer nu runt och varnar underrättelsemyndigheterna i land för land.

Edward Snowden kan läcka information om deras gemensamma hemliga operationer.

Om operationer riktade mot Iran, Ryssland och Kina bland annat.

NSA-läckan Edward Snowden kan sitta på information som kan röja flera länders hemliga operationer som utförts tillsammans med den amerikanska underrättelsetjänsten, avslöjar Washington Post.

Ibland kan inte ens hela det berörda landets regering känna till informationen om samarbetet som Snowden kan sitta på.

Vissa av de inblandade nationerna uppges inte heller vara officiellt kända som allierade med USA.

En källa uppger för tidningen att Snowden bland de tiotusentals dokument han samlat har uppgifter som kan avslöja ett program med bas i ett Nato-land – som samlar in information om Ryssland. Värdefull information som lämnas till USA:s flotta och flygvapen.

– Om ryssarna visste om det skulle det inte vara svårt för dem att vidta åtgärder för att sätta ett stopp för det, säger myndighetskällan till Washington Post.

De känsliga uppgifterna om hur USA i samarbete med andra länder samlar information mot ”motståndare” som Ryssland, Kina och Iran kan potentiellt skada relationerna mellan amerikanerna och deras partners i underrättelseinsamlingen, enligt tidningen.

– Inte bara innebär det att vi kan förlora möjligheten att samla in information, det kan också skada förhållanden, säger en assist i kongressen till Washington Post.

Enligt tidningen handlar varningen inte om information om NSA-övervakning. Den ska istället handla om ”standard underrättelseuppgifter” om andra länders militära kapacitet. Till exempel deras vapensystem – missilier, skepp och flyg, skriver Washington Post.

Läs hela nyheten här.