”Sverige redo att stötta Ukraina”

Publicerad 2014-03-22

Regeringen beredd att låna ut pengar till landet

Regeringen vill stötta Ukraina – både med ett lån och teknisk assistans.

Det skriver statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Krisen i Ukraina slår hårt mot landet och om den redan katastrofala ekonomi förvärras riskerar den politiska stabiliteten i landet att undergrävas än mer, skriver Reinfeldt och Bildt i debattartikeln.

Slutit EU-avtal

De berättar om att EU-avtalet som slutits med Ukraina ska ge en mer omfattande politisk dialog och leda till stärkta ekonomiska förbindelser.

"Det är ett tydligt steg för ett långsiktigt samarbete mellan EU och Ukraina. I väntan på att frihandelsdelen undertecknas öppnar EU redan nu sin marknad för ukrainsk export genom ensidiga tullsänkningar", skriver debattörerna och menar att samarbete med EU och ökad handel skapar bra förutsättningar för tillväxt i Ukraina och en bättre framtid för invånarna.

Men mer behöver göras.

Hoppas andra tar efter

Reinfeldt och Bildt uppger nu att regeringen är redo stötta Ukraina – både ekonomiskt och med teknisk assistans på flera områden.

"Mot bakgrund av den svåra ekonomiska situationen i Ukraina har alliansregeringen förklarat sig beredd att undersöka förutsättningarna för ett bilateralt lån som komplement till lån från IMF. De lån som Sverige skulle ställa upp med förutsätter riksdagens godkännande och skulle vara av samma typ som vi tidigare beviljat till Irland, Lettland och Island", skriver de två ministrarna och hoppas att andra länder tar efter.

IMF, Internationella valutafonden, försöker tillsammans med den ukrainska regeringen få till ett ekonomiskt reformprogram samtidigt som också EU förbereder ett ekonomiskt stödpaket.

Socialdemokraternas Stefan Löfven säger att partiet stödjer planerna på ett bilateralt lån.

– Ukraina är väldigt illa ute ekonomiskt. Det är en bra signal att Sverige tar det initiativet, säger partiledaren till TT men menar att det är viktigt att det i så fall bör ske med förbehåll eftersom Ukraina är ett väldigt korrupt land.