Max hotar straffa anställda i brev

1 av 2

avNivette Dawod

NYHETER

Den som jobbar sämst på Max i Uppsala ”får en liten bestraffning”.

Så står det i ett brev som skickats ut till anställda på hamburgerrestaurangen.

– Det känns konstigt att ha ett sådant system, att någon ska bli bestraffad, säger en anställd.

Först varnade ledningen på restaurangföretaget Max i ett brev till de anställda för en "katastrof" om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vinner valet i september.

Nu kan Aftonbladet visa ett annat brev där de anställda på restaurangen i Uppsala hotas med bestraffning om de inte jobbar tillräckligt hårt med medförsäljning – att sälja tillbehör som dippsåser, plusmenyer och efterrätter.

Brevet beskriver hur ett nytt försäljningsupplägg införts i början på året. De anställda delas upp i ”serier”, beroende på hur mycket de säljer. Serierna har tagits från sportvärlden. Bäst är de som hamnar i elitserien, sämst är de som hamnar i korplaget.

”Liten bestraffning”

Vinnare i varje serie får en biobiljett.

Förloraren i det sämsta laget ser ut att få en obehaglig överraskning: ”Den som kommer sist i Korpen får en liten bestraffning av oss assistenter, så kämpa på nu allihopa!”, står det i brevet.

Assistenter på restaurangen är en typ av mellanchefer.

En anställd som Aftonbladet pratat med tycker att det hela är obehagligt.

– Det är svårt att tolka om de menar det här på ett skämtsamt eller hotfullt sätt. Jag reagerar på att man använder sig av de här formuleringarna, att vi blir rangordnade och ska tävla mot varandra.

De anställda får ofta höra att de ska jobba hårdare, berättar den anonyma person som Aftonbladet pratat med.

Vd:n: ”Ett skämt”

Och nu finns en rädsla för att hamna längst ner i systemet – och bli bestraffad.

– Det känns inte så önskvärt att hamna där, vi vet ju inte vad bestraffningen innebär. Om det är på skoj eller inte.
Max vd Richard Bergfors säger till Aftonbladet att brevet inte är sanktionerat av Max ledning.

– Det här är inget vi står bakom. Det är en enskild restaurang och en enskild person, en chef, som har uttryckt sig på det sättet. Det är olyckligt.

Det står i brevet att det är flera assistenter som kommer att utföra bestraffningarna, då är det väl fler än en person som vet om det?

– Jag vet inte hur många som har känt till det, men det är inte sanktionerat av Max.

Förekommer det här systemet på fler restauranger?

– Nej, det har jag extremt svårt att tro.

Ska reda ut

Richard Bergfors säger att varje vettig människa förstår att det hela är ett skämt, men att man ska prata med ansvariga på restaurangen och reda ut händelsen.

– Det är självfallet att det inte utdelas ett straff.

Carina Wendle, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket i Mälardalen säger att även facket kommer att följa upp händelsen med det utskickade brevet.

– Det här är inte okej. Skrämd personal är inte bra försäljare. Även om det nu är någon som har skämtat så är det inte ett kul skämt.
Framförallt vill hon undersöka hur pass förankrad arbetsmetoder med kategorier och bestraffning tycks vara i företaget, säger hon.